Alfons Mucha dostane k výročí dokument, točí se v bytě jeho vnuka

Dokument o Alfonsu Muchovi se točí v bytě jeho rodiny (zdroj: ČT24)

Alfons Mucha nebyl jen autorem rozměrné Slovanské epopeje a secesních plakátků, ale také třeba svým stylem ovlivnil japonské komiksy. Známého výtvarníka v nových souvislostech by chtěl ukázat chystaný dokument, který natáčí Roman Vávra. Koproducentem je Česká televize.

Vávra natočil mimo jiné pohádky Čert ví proč a Škola princů, především je ale ceněným dokumentaristou. Podílel se například na cyklu Heydrich – konečné řešení nebo na snímku o knězi Josefu Toufarovi a naposledy loni přiblížil osobnost „klackovitého architekta“ Martina Rajniše (přehrát v iVysílání). 

Byt jako základ příběhu

Film o Alfonsi Muchovi a jeho potomcích natáčí v bytě na Hradčanském náměstí v Praze, který filmařům otevřela malířova rodina. Pro hrané pasáže, které dokument doplní, tam například v červnu rekonstruovali vánoční svátky v šedesátých letech. 

„Když jsem poprvé vstoupil do tohoto prostoru, došlo mi, že tohle je základ našeho příběhu. Ty věci jsou autentické. Většiny z nich se opravdu dotkla ruka Alfonse Muchy,“ upozorňuje Vávra. Světoznámý malíř na Hradčanském náměstí přímo nežil, Muchovi příbuzní se sem nastěhovali až po jeho smrti, přenesli tam ale nábytek z jeho pařížského ateliéru i obrazy. 

V bytě dnes bydlí Muchův vnuk John, který natáčení v těchto prostorech dovolil tak početnému štábu poprvé. Dokumentaristům navíc poskytl originály tísíců ručně psaných lístků, na nichž malíř sepisoval svou autobiografii. Archivy opustily i fotografické studie ke Slovanské epopeji, která je v současnosti uložena v depozitářích Galerie hlavního města Prahy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Město dlouhodobě hledá prostory, kde rozměrná plátna vystavit. Je možné, že se cyklus na čas vrátí do zámku v Moravském Krumlově, kde byl vystaven dříve a kde by si ho přál vidět i John Mucha, který kvůli epopeji vede s Prahou soudní spory.

Kdy bude případně dvacet monumentálních pláten na Moravu převezeno, není jasné, Krumlov musí nejprve pro obrazy zajistit vhodné podmínky. Celovečerní dokument o Muchovi svůj deadline ale má – kina by ho měla uvést příští rok, ke stošedesátému výročí malířova narození.