Holektiv obletuje první českou pilotku

Inscenace připomíná první českou pilotku (zdroj: ČT24)

Božena Laglerová měla nakročeno ke kariéře operní pěvkyně, nakonec se ale stala první českou pilotkou a propagátorkou aviatiky. Její téměř zapomenutý příběh nově vypráví pohybově-akrobatická inscenace souboru Holektiv. „Sen o prvenství a marné slávě“ uvádí v pražském prostoru La Fabrika.

„Byly jsme osloveny, abychom vytvořily kratší kousek pro festival, jehož téma znělo ‚na vzduchu‘. A při hledání jsme našli příběh Boženy. Zaujala nás tím, že se nikdy nevzdala. Šla za svým cílem přes všechny překážky,“ vysvětluje Karolína Křížková ze souboru Holektiv. 

Koncept inscenace vytvořila spolu s Andreou Vykysalou a Evou Starou, všechny tři tanečnice se také střídají v roli Boženy Laglerové. První česká a teprve třináctá pilotka ve světě se původně věnovala zpěvu a sochařství. Pak ale uměleckou dráhu vyměnila za tu letištní. Na ni ji převedl její švagr, aviatický nadšenec, a prý také vzdor z nešťastné lásky.

Soupeření s muži

V roce 1911 vystudovala leteckou školu v Německu, pilotní zkoušky složila téhož roku, i když o něco později, než původně plánovala, musela se nejprve zotavit ze zranění po havárii. Poté se živila leteckými exhibicemi v Karibiku, během první světové války se sice opakovaně hlásila k vojenskému letectvu, ale marně, rukovat mohli jenom muži. 

Začala prosazovat stejné příležitosti bez ohledu na pohlaví. „Divák tuto myšlenku nemusí z představení úplně vyčíst, ale hodně jsme s ní pracovaly. Už z materiálů, které o Boženě Laglerové vyšly nebo které sama sepisovala, bylo jasně čitelné, že ji na tom všem nejvíce zajímalo soupeření s muži,“ domnívá se Andrea Vykysalá.

Božena Laglerová na snímku z roku 1913
Zdroj: Wikipedia Commons

Průkopnice létání zemřela v říjnu 1941, bylo jí 54 let. Její příběh připomněl například v osmdesátých letech minulého století komiks v časopisu ABC nebo před deseti lety kniha La Aviadora – můj sen od historika letectví Hanuše Salze.