Zemřel Peter Mayhew, představitel Žvejkala z Hvězdných válek

Zemřel Peter Mayhew, představitel Žvejkala z Hvězdných válek (zdroj: ČT24)

Ve věku 74 let zemřel herec Peter Mayhew, který se proslavil rolí chlupatého mimozemšťana Žvejkala (Chewbacca) v Hvězdných válkách. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na čtvrteční prohlášení hercovy rodiny. Mayhew podle něj zemřel v úterý ve svém domově v Texasu. Příčina smrti nebyla uvedena.

„Do role Žvejkala dal své srdce i duši, což dokazoval v každém záběru,“ cituje web BBC prohlášení hercovy rodiny. Pro Mayhewa „znamenala rodina Hvězdných válek mnohem víc než filmovou roli“, pokračuje prohlášení. „Vztahy (ve filmovém štábu) přerostly v přátelství a rodinu, kterou v následujících desetiletích miloval,“ dodala rodina herce.

Mark Hamill, který ztvárnil Lukea Skywalkera, na Twitteru o Mayhewovi napsal, že byl „nejmilejším z obrů“. „Velký muž s ještě větším srdcem, který mě vždy přiměl k úsměvu, a věrný přítel, kterého jsem měl vroucně rád,“ dodal Hamill. 

Mayhew získal životní roli díky své výšce

Peter Mayhew, který se narodil 15. května 1944 v Londýně, ale později získal americké občanství, vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně. Ve filmu Sindibád a Tygří oko si zahrál postavu Minotaura.

V dalších letech si jej – také kvůli výšce – vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana ve snímku Hvězdné války: Epizoda IV – Nová naděje. Tato role nezvyklého přítele pašeráka Hana Sola, kterou ztvárnil v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály.

Při natáčení závěrečné epizody Hvězdných válek Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci k přesvědčivému ztvárnění postavy, poznamenala agentura Reuters.