Recenze: Král coverů Leo Moracchioli v pražské Lucerně. Přišli i Králík a jednorožci

Páteční večer tohoto týdne patřil Leovi Moracchiolimu. Známý Nor, zaměřující se na covery nejpopulárnějších skladeb světové pop music v metalovém podání, k sobě přizval talentované hudebníky a vyrazil na turné. V rámci něj se představil i českým fanouškům ve vyprodaném Lucerna Music baru.

 Předělávek populárních a známých skladeb jsou miliony, i těch střižených v metalovém podání je velmi slušný počet. Ovšem těch s opravdovou precizností zahraných a odprezentovaných je, dalo by se říci, jako šafránu.

Když se však na scéně zjevil rozcuchaný Nor se svojí předělávkou velehitu Poker Face od Lady Gaga, který navíc nejen že slušně zpíval, ale navíc i velmi obstojně obsloužil veškeré hudební nástroje, senzace byla na světě.

Populární skladba v řízném metalovém kabátě si postupně razila cestu internetovým světem a Lea vystřelila mezi hvězdnou sestavu jedinců podobného ražení, jež svými příspěvky obohacují hudební platformu YouTube. Song za pět let od svého vydání nasbíral bezmála dvanáct milionů zhlédnutí a Leovi přihrál miliony odběratelů.

Od té doby už v řekách uplynulo mnoho vody a Leo má v současnosti na kontě už slušný počet předělávek – už jen proto, že je v tomto směru poměrně produktivní. Ve svém studiu Frog Leap, pod jehož hlavičkou i veškerou tvorbu vypouští do světa, aranžuje nejslavnější hity do metalového hávu, a dává jim tak úplně jiný a někdy až překvapivý rozměr.

Poměrně často si totiž ke spolupráci přizve i jiné talentované hudebníky, nebo zapojí dokonce i členy své rodiny včetně manželky a malé dcery či plyšové postavičky, přičemž mezi nejznámější asi patří postava Králíka. Jeho videa jsou humorná, často brána s nadsázkou a mají obrovskou popularitu. 

O té svědčí už jen to, že z původně avizované Nové Chmelnice byl koncert pořadatelem nakonec přesunut do větších prostor Lucerna Music baru, i ten byl však brzy zcela vyprodán. Natěšení fanoušci se postupně natěsnali do pražského klubu, a za chvíli tak byla příslovečná hlava na hlavě. 

Adele, Pink i Killing In The Name a Králík v Rockyho trenýrkách

Koncert samotný začal krátce po osmé hodině. Setlist byl sestavený ze samých prověřených hitů, takže atmosféra skvěla gradovala a nabírala na obrátkách. Fanoušci se tak dočkaly pecek jako Feel Good Inc. od Gorillaz, Genie in a Bottle od Christiny Aguilery, Heathens od Twenty One Pilots, velehitu Africa od Toto nebo pomalejších Try od Pink či Sail od Awolnation. Chybět nesměla ani již zmíněná Poker Face. Jeden z největších ohlasů pak sklidila skladba Zombie od The Cranberries. 

Došlo i na rockovější pecky v podobě kultovní Killing in the Name od Rage Against The Machine, která byla živě přenášena i na YouTube, nebo filmové hity  Ghostbusters či Eye of the Tiger z Rockyho, při kterém na pódiu stylově pobíhal Bunny v boxerských trenkách. S ženskými vokály vypomohla Leovi Hannah Boulton, která jede turné spolu s ostatními členy Frog Leap Studio jako speciální host.

Klubová scéna koncertu velmi slušela. Návštěvníci se výtečně bavili, což bylo ostatně znát i na vynikající atmosféře, a spolu s kapelou sborově zpívali většinu notoricky známých pecek. Došlo i na koštování absinthu a tanec jednorožců. Do těchto kostýmů se totiž oblékla rovnou celá fanouškovská rodina, což sympatického norského hudebníka zaujalo natolik, že si je pozval k sobě na pódium.

Video, které během toho natočil na mobil, poté umístil dokonce na svůj oficiální facebookový profil. Spokojení návštěvníci si vynutili i přídavek, a tak závěrem koncertu zazněla hudebníkova oblíbená A New Level od Pantery a jako úplně poslední  superhit Hello od Adele. 

Závěrem? Leo nejen dobře pobavil, ale vyslal i jasný vzkaz: Když máte talent, posbíráte partu slušných hudebníků a to, co děláte, vás evidentně baví a dáváte do toho vše, můžete si i vy splnit svůj sen a jednou třeba taky vyprodat Lucernu. A to ani nemusíte vydávat vlastní materiál. 

Ti, kteří se pražského koncertu nemohli zúčastnit, nemusí zoufat. Leo se totiž v České republice představí v tomto roce ještě jednou, a sice jako účinkující letního festivalu Brutal Assault v josefovské pevnosti. Určitě to stojí za to. Kde jinde uvidíte máničky pogovat na skladbu Lady Gaga? 

Koncert Frog Leap feat. Leo Moracchioli, 26. 4. 2019, Lucerna Music bar, Praha

Setlist: Party Rock Anthem (LMFAO cover), Feel Good Inc. (Gorillaz cover), Uptown Funk (Bruno Mars cover), Genie in a Bottle (Christina Aguilera cover), Ghostbusters (Ray Parker Jr. cover), Poker Face (Lady Gaga cover), Try (Pink cover), Eye of the Tiger (Survivor cover), Sail (AWOLNATION cover), Killing in the Name (Rage Against the Machine cover), Heathens (twenty one pilots cover), Zombie (The Cranberries cover), Pokemon (Jason Paige cover), Africa (Toto cover)
Encore: A New Level (Pantera cover), Hello (Adele cover)

Účinkující: Leo Moracchioli, Hannah Boulton, Rabbea Massaad, Erik Tore, Ali Richardson a Bunny.

Leo Moracchioli je multiinstrumentalista a majitel studia Frog Leap Studios z Rogalandu v Norsku. Získal popularitu na YouTube tím, že nahrává metalové covery populárních písní z různých žánrů, někdy doprovázené členy jeho rodiny buď v nahrávání samotné skladby, nebo v hudebním videu.

V minulosti byl vedoucím zpěvákem různých kapel včetně Lowdown, Zerozonic a Trendkill.

Ve svých rozhovorech Leo citoval, že ho ovlivnily kapely jako Pantera, Rage Against The Machine, zpěvák Mike Patton (Faith No More), Die Antwoord, Steve Vai a Queens of the Stone Age.

Zdroj: last.fm

Leo Moracchioli
Zdroj: ČT24/Wall Street Journal