Kavárna Perla by měla být opět perlou Českých Budějovic

České Budějovice chtějí obnovit kavárnu Perla (zdroj: ČT24)

České Budějovice chtějí obnovit ikonické místo – kavárnu Perla, která fungovala v nejvyšším patře takzvaného koldomu. Symbol šedesátých let je v současnosti veřejnosti nepřístupný, radnice ale hledá nového provozovatele, který by prostor znovu oživil a vrátil původnímu účelu.

Koldům neboli kolektivní dům na rohu Pražské třídy a Staroměstské ulice je odkazem na sociální snahy československé architektury v šedesátých letech minulého století. Počítalo se s tím, že by lidé měli spojit svůj život s kolektivem.

Obytné domy tak nabízely všechno potřebné, co by jejich obyvatelům ušetřilo čas i prostředky jinak vynaložené na vedení domácnosti. Malé byty, často bez kuchyní, doplňovaly společné prostory s jídelnou, klubovnou, kinem nebo právě kavárnou. 

Domy založené na stejné myšlence vyrostly v minulosti také ve Zlíně či Litvínově, budějovický koldům byl postaven v letech 1959 až 1964 a zajímavý je nejen svým účelem a architekturou – šikmé plochy a křivky i dynamické linie v něm dokládají slavný bruselský styl. Zaujme i na tehdejší dobu novými technologiemi výstavby.

„Jako první v jižních Čechách byl zcela montován z panelů. Takže šlo o takový prototyp, experiment, pro rozvoj dalších panelových domů,“ připomíná památkářka Eva Erbanová. Po rekonstrukci sice dům nevypadá přesně tak, jak ho architekt Bohumil Böhm zamýšlel, přesto zůstává dokladem kolektivního bydlení v Československu. Je chráněn jako kulturní památka.

Kavárna Perla s terasou, která nejvyšší patro obklopuje a z níž je výhled na celé město, prochází v současnosti rekonstrukcí. „Jsme ve fázi renovace, natírají a brousí se okna a dveře,“ popisuje práce Karel Holzepl ze Správy domů v Českých Budějovicích. Část obyvatel, kteří bydlí přímo pod kavárnou, si nicméně obnovu nepřeje. Obávají se přílišného hluku. Rozhodnutí je ale na radě města, v jehož majetku Perla je.