Simon Mawer: Skleněný pokoj je fikce ve skutečné vile Tugendhat

Simon Mawer: Skleněný pokoj je fikce, ale zasazená do vily Tugendhat (zdroj: Bioscop)

Za týden vstoupí do kin film Skleněný pokoj. Je adaptací stejnojmenného románu z roku 2009, jímž si spisovatel Simon Mawer u českých čtenářů získal popularitu a u britských kritiků ocenění v podobě nominace na Man Bookerovu cenu. Inspirací k bestselleru byla pro britského autora funkcionalistická vila Tugendhat v Brně. V ní se snímek také natáčel.

V českém překladu vyšla řada knih Simona Mawera, třeba Mendelův trpaslík, za nějž byl také nominován na Man Bookerovu cenu, válečný příběh Dívka, která spadla z nebe nebo nejnověji Pražské jaro, v němž se britský spisovatel vrací do českého prostředí. 

Mawerovým nejznámějším titulem ale zůstává Skleněný pokoj. „Ten příběh je fikce, ale zasazená do vily Tugendhat,“ opakuje Mawer v souvislosti s touto knihou. Nicméně podobnost mezi osudem fiktivní rodiny Landauerovy a skutečných majitelů lze najít. Například jak postavy románu, tak manželé Tugendhatovi museli na konci třicátých let uprchnout ze země, protože se kvůli svému židovskému původu obávali sílící moci nacistů. A do vily se už nikdy bydlet nevrátili.

„Už v době svého vzniku to byla stavba budoucnosti,“ nepochybuje Mawer. Na svou dobu architektonicky odvážný dům je dalším „hercem“ příběhu zasazeného do třicátých let. „Československo bylo v té době zemí plnou naděje, takže film zachycuje, co se tu tehdy dělo, dynamiku doby. A pak je tu rodina, dostatečně kulturní a inteligentní, aby tu budoucnost vnímala,“ shrnuje spisovatel.

Podle režiséra Juliuse Ševčíka je filmová adaptace postavena na milostných příbězích trojice postav, které vilu obývaly, v kontextu československých dějin. Za svůj předchozí snímek o politikovi Janu Masarykovi obdržel režisér dvanáct Českých lvů. Do hlavní role obsadil tehdy Karla Rodena, který si zahrál i ve Skleněném pokoji. Představuje vizionářského architekta Rainera von Abta, který pro manžele Landauerovy výjimečný dům navrhne. Skutečná vila Tugendhat byla dílem Ludwiga Miese van der Rohe.

Manžele Liesel a Viktora Landauerovy, pro něž prosklená stavba ve filmu vznikne, ztvárnili nizozemská herečka Carice van Houtenová a dánský herec Claes Bang. Lieselinu osudovou přítelkyni hraje Švédka Hanna Alströmová.

Film s mezinárodním obsazením bude uveden do kin 14. března, jak ve verzi s českými titulky, tak s dabingem. Skleněný pokoj vznikl v produkci společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, koproducentem je Česká televize. Mawerův román se už před čtyřmi lety dočkal také divadelní adaptace v nastudování Městského divadla Brno.