Autor Skleněného pokoje se vrátil do Československa, prožívá pražské jaro

Autor románu Skleněný pokoj, inspirovaném brněnskou vilou Tugendhat, napsal další knihu z českého prostředí. Nový román Simona Mawera se jmenuje Prague Spring, tedy Pražské jaro, se odehrává v roce 1968. Zatím sklízí příznivé recenze.

Hlavními hrdiny jsou tři Britové, kteří se v přelomovém období českých dějin ocitají v Praze: dva studenti z Oxfordu a pracovník britského velvyslanectví v Praze. Jejich očima autor sleduje tání roku 1968 i náhlý konec nadějí po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

„Mawer je skvělým kronikářem minulých událostí v cizích zemích a Pražské jaro je nádherně atmosférickým portrétem města, jakož i politickým a historickým thrillerem se špetkou špionáže. Je stejně brilantní, jako cokoli jiného, co napsal, a to už něco znamená,“ nešetří na novinku chválou deník The Times.

Také recenzent deníku The Scotsman označuje Pražské jaro za velmi dobré. Podle kritika se Mawerovi daří přesvědčit čtenáře, že sny mladých Čechoslováků se mohou vyplnit, ačkoli je jasné, že „jejich naděje budou pošlapány a vrata věznice se opět zabouchnou“. Následný popis invaze vojáků je prý „mistrovský a mrazivý“.

Český překlad románu připravuje nakladatelství Kniha Zlín, na pulty knihkupectví se ho chystá uvést letos v listopadu.

Na příští rok je pak plánována premiéra filmové adaptace Mawerova Skleněného pokoje, za nějž získal Man Bookerovu cenu. Snímek režisér Julius Ševčík natáčel i v brněnské vile Tugendhat, dramatickými příběhy jejích majitelů jsou kniha i snímek inspirovány.