Nikdy ho neviděli plakat. Fotky s českým boxerem zaujaly světovou porotu

Události: Nominace Hankeho na World Press Photo (zdroj: ČT24)

Série snímků českého fotografa Michaela Hankeho s názvem Nikdy ho neviděli plakat uspěla ve World Press Photo. Porotci ho nominovali v jedné kategorii prestižní soutěže za to, jak zachytil život hendikepovaného sportovce Zdeňka Šafránka. Jestli se svými snímky Hanke obsadí první, druhé nebo třetí místo, bude jasno 11. dubna.

Fotograf Michael Hanke se o Zdeňku Šafránkovi dozvěděl z televizní reportáže o paraboxerech. Poprvé se s ním setkal loni v dubnu. „Viděl jsem tam tři borce. Zdendu a jeho další dva kamarády a hned jsem si zajistil kontakt na trenéra, který mi dal kontakt nejprve na Zdendu,“ popisuje fotograf Hanke.

Na vozík upoutal Zdeňka Šafránka pracovní úraz. Spadla na něj automobilová konstrukce o váze jeden a půl tuny. Nestěžoval si a začal žít jinak. Kromě paraboxu se na vrcholné úrovni věnuje taky sledge hokeji, ale i partnerce a dětem.

Už jednou v soutěži uspěl

Hanke fotil Šafránka i jeho rodinu. „Jsem rád, když mě ta rodina ignoruje a když jsem nepozorován, to každý dokumentární fotograf,“ říká Hanke. „My ani nevíme, že tady byl. Když jsem se pak koukal na nějaké fotky, tak jsem si říkal ,jo tys mě fotil ve sprše‘?“ doplňuje Šafránek.

Fotografie vznikaly také v posilovně v Poděbradech, kde Zdeněk Šafránek trénoval i čtyřikrát do týdne.

Michael Hanke uspěl na World Press Photo už před dvěma lety. Porotce tehdy zaujala jeho série snímků z turnaje mladých šachistů. V kategorii sportovní reportáž se umístil na druhém místě.