Rozseknout i naklonit. Architekti Stempel & Tesař „se chlubí“ rodinnými domy

Za rekonstrukci a přestavbu mlýna na Slapech se architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař dostali mezi finalisty České ceny za architekturu. „Rozseklá“ stavba je jedním z rodinných domů, které navrhli v posledním desetiletí a které představují na bilanční výstavě své architektonické kanceláře v Galerii Jaroslava Fragnera.

„Architekti jsou strašně ješitní a velice rádi se chlubí,“ vysvětlil s nadsázkou rekapitulaci ve formě výstavy Ján Stempel. Ve „Fragnerce“ představuje na fotografiích i trojrozměrných modelech rodinné domy, které v portfoliu ateliéru Stempel & Tesař převládají.  

Při zjišťování, jak si jejich klienti představují ideální domov, zadávají architekti nejprve domácí úkol: každý člen domácnosti sám za sebe popíše, jak probíhá den a fungování rodiny. Na základě těchto informací pak vznikne návrh.  „Z architektonických zadání je rodinný dům nejzajímavější právě vztahem s klientem,“ podotýká Jan Jakub Tesař.

Stempel & Tesař architekti bilancují výstavou (zdroj: ČT24)

Rodinné domy, které ateliér Stempel & Tesař vytvořil, shrnuje také kniha, kterou architekti pokřtili při vernisáži výstavy. Fotograf Lukáš Jasanský v ní budovy zachytil trochu jiným způsobem, než jak se většinou snímají – fotil je výhradně v nepříznivém počasí. Tím spíše vynikne nápaditost architektů, kteří se domy nebojí rozseknout nebo naklonit. Návštěvníci výstavy ji mohou oceňovat do 17. února.