Administrativní budova může být odvážná, a přitom skromná. Vítěz České ceny za architekturu stojí ve Strančicích

Hlavní Českou cenu za architekturu získal David Levačka Kraus za administrativní budovu ve Strančicích u Prahy. O ocenění, vyhlašovaném Českou komorou architektů, se ve třetím ročníku ucházelo celkem 145 děl dokončených v posledních pěti letech, o vítězi rozhodovala mezinárodní porota mezi osmi finalisty. Ani ti neodešli s prázdnou. Všechny oceněné práce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Porotci vedení německým architektem Rogerem Rieweem si osobně prohlédli více než třicet staveb, které byly vybrány do užšího výběru v květnu tohoto roku. Shodli se, že „posuzované stavby dosahují vysoké kvality. Bezpochyby jsou schopny soupeřit se současnou evropskou architektonickou tvorbou. Design i celkové provedení jsou na velmi dobré úrovni.“

Nicméně ze všech dobrých realizací je podle výběru poroty v letošním ročníku nejlepší administrativní budova ve Strančicích u Prahy z roku 2016. Architekt David Levačka Kraus navrhl novostavbu zhotovenou inovativní technologií z lehkého betonu. Díky volbě neobvyklého materiálu jde podle porotců o mimořádný a podnětný projekt. Budovu označili za „hrubou, odvážnou a průmyslovou“.

„Opravdový výzkumný projekt, zcela jednoznačný, průkopnický, moderní. A zároveň skromný, aniž by se předváděl, nachází svou pozici v okolí jen tím, že je lehce odlišný,“ říká porota na adresu vítěze.

Vedle hlavní ceny bylo uděleno také sedm čestných ocenění finalistům. K nim patřila například obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli, výstupní stanice lanové dráhy na Pustevnách nebo sportovní hala v Dolních Břežanech, která v říjnu získala Národní cenu za architekturu (udělovanou Obcí architektů) a byla také vyhlášena jednou ze Staveb roku 2018. Svá ocenění předali také partneři cen.

Oceněná i nominovaná díla vystavuje od 21. listopadu do 6. ledna pražská Galerie Jaroslava Fragnera. Výstava třetí České ceny za architekturu se poté přesune do Galerie architektury v Brně, kde bude k vidění až do konce března 2019.

Vítěz České ceny za architekturu stojí ve Strančicích (zdroj: ČT24)