Klus, Langerová nebo Irglová hrají Karla Kryla

Praha - Český rozhlas Radiožurnál večer pořádá ve Velkém sále pražské Lucerny koncert k nedožitým 70. narozeninám Karla Kryla. Jeho písničky zazní v podání Tomáše Kluse, Anety Langerové, Markéty Irglové, Michala Hrůzy a dalších.

Karel Kryl by své sedmdesátiny oslavil v sobotu 12. dubna. Radiožurnál připravil již na dnešní večer velký vzpomínkový koncert, na kterém zazní jeho slavné i méně známé písně. Dále vystoupí Xindl X, skupina Divokej Bill nebo Projekt Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a Petrem Maláskem. Dramaturg koncertu Petr Král vysvětluje: „Hledali jsme interprety, o kterých jsme věděli, že se k odkazu Karla Kryla hlásí, a zároveň jsme chtěli interprety, kteří jsou výraznými osobnostmi a jsou natolik hudebně potentní, že dokážou Krylovo dílo uchopit a přenést do současného zvuku, aniž by se narušil obsah.“

Nejenom Landa

„Jediný, komu se masově podařilo písně Karla Kryla přetvořit a dostat do současných médií, byl Daniel Landa. Myslíme si, že ten potenciál mají i další interpreti,“ dodal Petr Král. Koncert bude zaznamenán a vydán na CD. Během večera navíc Pavel Pecháček, hlasatel a kolega Karla Kryla ze Svobodné Evropy, pokřtí dvojalbum se záznamem vystoupení z Mnichova z roku 1982, kterým Kryl podpořil polskou Solidaritu (více zde).

Také Česká televize Karla Kryla připomene:

  • pátek 11. 4., ČT2, 16:45 / Mollové tóny Karla Kryla
  • sobota 12. 4., ČT2, 10:25 / Koncert pro všechny slušný lidi
  • sobota, 12. 4., ČT art, 20:20 / Televizní písničky a songy Karla Kryla
  • sobota, 12. 4., ČT art, 21:05 / Občan Karel Kryl

Podrobnosti k programu hledejte zde.

Krylovy písně oscilují od něžné romance až po hořké protestsongy. Některé z nich, zejména legendární skladba Bratříčku, zavírej vrátka, se staly jedním ze symbolů přelomových let 1968 a 1989 v Československu. Vystupovat začal v polovině 60. let na malých scénách, od roku 1966 nahrával v rozhlase, později spolupracoval s divadlem Semafor. Vynikal jazykovou vybroušeností i schopností jasně pojmenovat věci.

Rozčarování

První a nadlouho poslední česká deska Bratříčku, zavírej vrátka vyšla Krylovi v roce 1969. Jen pár týdnů poté zpěvák emigroval do Německa. Do Československa se Kryl vrátil až po listopadu 1989, odehrál triumfální koncerty a poprvé mu také ve vlasti vyšly všechny jeho desky. Nové poměry ho nicméně nenaplňovaly uspokojením a své rozčarování nad politickým vývojem, a také rozdělením republiky, dával veřejně najevo.

Až do své předčasné smrti se Karel Kryl pohyboval mezi Čechami a Mnichovem, kde v dobách emigrace našel druhý domov. Smrt jej zastihla třetího března 1994 právě v bavorské metropoli, pohřben je ale na břevnovském hřbitově v Praze.