Studentská Thálie vybrala nové talenty. Uspěl olomoucký kabaret i mladý filmař

Talentovaní studenti základních, středních i vysokých škol v sobotu na Nové scéně Národního divadla převzali Ceny studentské Thálie. Nejvíce ocenění získal olomoucký kabaret Nabalkoně, který obdržel hned tři ceny. Dvakrát bodoval mladý filmař Lukáš Novotný z Prahy, který se svými kamarády vytváří krátké snímky.

Studentská Thálie je celorepublikovou soutěžní přehlídkou studentské autorské tvorby napříč žánry. Má dvě hlavní kategorie: divadelní a literární. Do soutěže se hlásí mladí zpěváci, tanečníci, herci i autoři. Jednotlivé počiny posuzují poroty složené z profesních odborníků. Výkony studentů neuměleckých a uměleckých škol při tom hodnotí zvlášť.

Večeru dominoval olomoucký kabaret Nabalkoně, který dostal ocenění nejen v kategorii Autorský tvar uměleckých vysokých škol, ale také Cenu herecké asociace a uznání za výtvarný nápad.

Ze zástupců neuměleckých škol v šestém ročníku uspěli spolek UnderZ z pražského Gymnázia Na Zatlance se hrou Za nás bylo líp a také Jakub Jedlička z Karlínského gymnázia. Ten zaujal textem o chlapci, který ztratil rodiče při havárii letadla a pokouší se je najít ve svých snech. „Poprvé stojím na pódiu, je to pro mě velká novinka,“ svěřil se divákům.

Divadelní spolek UnderZ
Zdroj: Studentská Thálie/Kristýna Sluková

Právě možnost převzít si ocenění přímo na Nové scéně Národního divadla je pro přihlášené studenty jednou z velkých motivací. Další motivací je také možnost předvést své umění na soutěžní přehlídce, která se letos v říjnu konala v Divadle Na Prádle. 

Dvakrát bodoval filmař Lukáš Novotný z Prahy, který se svými kamarády vytváří krátké snímky. Získali cenu Studentské Thálie za Autorský tvar uměleckých SŠ, ZUŠ a uměleckých klubů i Řád krále rebelů.

Mezi divadelníky uspěli rovněž studenti pražského Gymnázia Chodovická, kteří ve volném čase nastudovali muzikál Rebelové nové generace. V představení, jež má v pondělí derniéru v Divadle Horní Počernice, vystupují mladí herci ve věku od 11 do 18 let. Cenu jim na dálku přes telefon předal režisér filmových Rebelů Filip Renč.

Vybraní účastníci přehlídky divákům na Nové scéně představili své umění. Publikum zaujala například jedenáctiletá Julie Pszczólková, která zazpívala vlastní píseň o vlně tsunami. Text ji napadl, když čekala v práci na maminku.

Ovace sklidila i Zuzana Žalmanová, a to za vtipný dialog s loutkou jezevčíka. Mladá herečka je členkou brněnského souboru Dramatická jelita, který v loňském ročníku soutěže posbíral několik cen.