„Tuto by Masaryk nikdá nedopustil.“ V Plzni můžou teenageři prožít 100 let Československa

100 let republiky v inscenaci pro mládež (zdroj: ČT24)

Kde domov můj? Slova české hymny si do názvu autorské hry vypůjčilo plzeňské Divadlo Alfa. Představení s podtitulem „milostný dopis Československu“ je určeno pro dospívající publikum a ohlíží se za uplynulým stoletím a nejvýraznějšími mezníky v historii republiky. Řeší i témata češství a národní hrdosti.

Kdo se narodil ve stejném roce jako Československo, mohl za jediný život prožít plno překotných změn. Z této myšlenky nová inscenace vychází – dějiny republiky sleduje a komentuje jedna obyčejná plzeňská rodina.   

Prožívá neustálé střídání období naděje, úlevy a radosti s následnou skepsí a deziluzí. Od budování mladé demokracie přes protektorát, padesátá léta, okupaci v roce 1968, normalizaci až po rozpad státu. Zajištění rekvizit, dobových fotografií a dokumentů přitom řešili tvůrci do posledních detailů. „Třeba špek se balí do parte Reinharda Heydricha,“ připojil příklad Martin Sádlo Bartůšek.

Kde domov můj? (Divadlo Alfa)
Zdroj: Divadlo Alfa

Autorská inscenace je dílem hostující dvojice Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, druhý z nich je zároveň režisérem novinky. Oba s divadlem Alfa spolupracují pravidelně a oba se také pravidelně zaměřují na dospívající diváky. „Oslovit publikum ve věku teenagerů je nejsložitější, mají trošku jiný vztah k divadlu,“ je si vědom ředitel divadla Jakub Hora.

Tandem Jarkovský–Vašíček se v Plzni už snažil mladým přiblížit Shakespearova Hamleta, Hrabalovy Ostře sledované vlaky nebo realistické drama Gazdina roba. 

Děcka vždycky ocení, když vidí, že je to pro ně, že je to opravdu partnerský dialog s jevištěm, pak skousnou i docela těžké věci.
Jakub Vašíček
spoluator a režisér hry

Inscenace Kde domov můj? propojuje činohru s loutkovým divadlem a animovaným filmem. Vypravěč si navíc všechno natáčí  – jak je u dnešní mládeže zvykem.