Filmová upoutávka týdne: Shakespearovský Branagh zase točí pro Disneyho. Oživuje Artemise Fowla

Kenneth Branagh, který v devadesátých letech proslul hlavně adaptacemi Shakespearových děl, nepohrdne ani pohádkovými příběhy. Pro studio Walt Disney natočil už Popelku, teď do filmové podoby převádí oblíbeného hrdinu fantasy knih pro mládež Artemise Fowla. V kinech se objeví v srpnu příštího roku.

Dvanáctiletý génius Artemis Fowl pochází z kdysi bohaté zločinecké rodiny. Jenže jeho otec je ztracený a matka to těžce snáší. Artemis se tak spolu s rodinným bodyguardem Butlerem vydá do říše mocného národa skřítků. Zmizení otce totiž mohou mít tyto bytosti na svědomí, navíc jejich nezměrné bohatství by mohlo obnovit zašlou slávu rodu Fowlů. Artemis tak unese kapitánku skřítkovské stráže, aby se dostal ke skřítčímu zlatu.

Artemis Fowl
Zdroj: Falcon

Knižní Artemis Fowl irského spisovatele Eoina Colfera se objevil v roce 2001 a rozrostl se do osmidílné série. Ale zatímco takový Harry Potter, který knižním světem začal otřásat o čtyři roky dřív, se dočkal filmového zpracování brzy (právě v roce Fowlova prvního dobrodružství), Fowlovi fanoušci na premiéru v kinech čekají o poznání déle.

Přitom o zfilmování se začalo také mluvit záhy po vydání, už v roce 2003 měl být hotový scénář, ale nic se jinak kolem snímku nedělo. Až o deset let později přípravy oznámilo studio Walt Disney.

Režisér se pak našel až v roce 2015. Stal se jím Kenneth Branagh, který pro studio Disney režíroval novou hranou verzi Popelky. Ta šla do kin dříve toho roku a celosvětově utržila přes půl miliardy dolarů.

Od alžbětinských her k blockbusterům

Branagh jako shakespearovský herec se přitom původně často věnoval právě adaptaci děl Williama Shakespeara. Zrežíroval Jindřicha V., Mnoho povyku pro nic či Hamleta. První velký hit pak pro něj znamenal komiksový Thor, který šel do kin v roce 2011 a který se pak dočkal ještě dvou samostatných pokračování (nemluvě o účasti ve filmech Avengers), ovšem to už bylo bez režijního dohledu Branagha.

Kenneth Branagh
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Ten místo toho následně přišel s filmem, který se točil kolem postavy Jacka Ryana stvořeného Tomem Clancym. Šlo o film V utajení a Ryana si zahrál Chris Pine.

Dosud posledním Branaghovým filmem je pak adaptace detektivní knihy od Agathy Christie s Herculem Poirotem Vražda v Orient expresu. Zde dokonce slavného detektiva ztvárnil sám Branagh. K románům Agathy Christie se ale ještě vrátí. V roce 2020 by měl uvést Smrt na Nilu.

Předtím ale diváci uvidí Artemise Fowla, ale i připomínku Branaghovy záliby v Shakespearovi. Stihl totiž také natočit životopisný snímek All Is True, kde se sám ujal role slavného dramatika.