Nejprestižnější francouzská literární cena si všimla chlapce z nefunkční rodiny

Goncourtova cena, nejprestižnější francouzské literární ocenění, za rok 2018 náleží Nicolasi Mathieuovi. Za románovou sociální fresku Leurs enfants après eux. Související Renaudotova cena patří románu inspirovanému skutečnou vraždou novináře Hranta Dinka.

Čtyřicetiletý Mathieu dostal ocenění teprve za svůj druhý román. Jako spisovatel se představil poprvé před čtyřmi lety detektivním titulem Aux animaux la guerre. O svém talentu tak dal nejprve vědět jako autor románu noir, stejně jako laureát Goncourtovy ceny z roku 2013 Pierre Lemaitre, připomíná deník Le Figaro.

Lemaitre ocenění obdržel za příběh s tématem první světové války a jejích následků. Román Na shledanou tam nahoře vyšel i česky, stejně jako dva autorovy kriminální příběhy propojené postavou komisaře Verhoevena. S tvorbou Nicolase Mathieua se ale tuzemští čtenáři zatím neměli možnost seznámit. Oceněný titul se odehrává v devadesátých letech minulého století a vypráví o dospívajícím chlapci, který žije s unavenou matkou a násilnickým otcem v Lotrinsku, kde život místních ovlivňuje omezování průmyslu.

Letošní laureát Goncourtovy ceny dostal jako odměnu symbolických deset eur (zhruba 260 korun). Hlavní odměnou je totiž věhlas a dobrý prodej oceněného titulu, který s sebou vítězství přináší. 

Goncourtova cena se uděluje už od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů z konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových. Rozhoduje o ní porota složená především ze spisovatelů, která se tradičně schází v pařížské honosné restauraci Drouant. Od roku 1926 ji doplňuje Renaudotova cena. Založili ji literární publicisté při čekání na vyhlášení vítěze nejlepšího francouzského románu a pojmenovali ji po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, který je pokládán za otce francouzské žurnalistiky. Poroty nemohou vybrat stejný titul.

Letošní Renaudotova cena patří Valérii Manteauové za román Le sillon. Třiatřicetiletá francouzská spisovatelka a novinářka se při jeho psaní inspirovala případem vraždy turecko-arménského novináře Hranta Dinka, jehož loni v lednu zastřelil v Istanbulu turecký radikální nacionalista.