Na shledanou tam nahoře. Román o ztracených iluzích ztracené generace

Praha - Název románu si vypůjčil z dopisu padlého francouzského vojáka na rozloučenou, jeho myšlenky, jak píše v závěru knihy, ale patří padlým všech národností z první světové války. Za příběh o ztracené generaci - Na shledanou tam nahoře - získal Pierre Lemaitre loni prestižní francouzské literární ocenění Goncourtovu cenu. Včera v Praze představil český překlad svého románu.

Větou Na shledanou tam nahoře se v dopise rozloučil Jean Blanchard, který byl pro výstrahu spolu s dalšími pěti vojáky zastřelen 4. prosince 1914 u vesnice Vingré. O sedm let později byli popravení rehabilitováni. Od vypuknutí Velké války uplynulo letos sto let, Lemaitre svůj román pojal jako výpověď o zástupcích ztracené generace - tedy těch, jak je popsal Remarque v často uváděném citátu z knihy Na západní frontě klid, kteří byli zničeni válkou, i když unikli jejím granátům.

„Moje kniha vypráví příběh o ztrátě iluzí,“ shrnul autor. Sleduje dvě dějové linie. Osudy dvou přátel, kteří po návratu z války živoří na hranici přežití, a příběh podnikatele, jenž svůj majetek získal díky zmanipulovaným zakázkám, určeným na vybudování nekropolí padlých vojáků.

Lemaitre se opírá o historii, román ale pojal jako napínavou detektivku, tedy v žánru, který je mu vlastní. Je autorem úspěšné série thrillerů s postavou detektiva Verhoevena, krom toho publikoval tři další knihy, největší úspěch zaznamenal s knihou Na shledanou tam nahoře, za niž získal Goncourtovu cenu.

Pierre Lemaitre představil v Praze svůj román (zdroj: ČT24)

Román vyšel ve třiceti zemích a celosvětově se ho prodalo přes jeden milion výtisků. V češtině jej v překladu Tomáše Havla vydalo nakladatelství Odeon. Kniha by měla být zpracována i jako komiks a mluví se také o filmové adaptaci. 

Pierre Lemaitre už chystá další knihu. „Bude se odehrávat v současnosti. Posledním románem jsem začal tvořit fresku 20. století, která bude začínat rokem 1915 a končit rokem 2015,“ prozradil.