Radikální vizuál. Kapela WWW pozvala na výstavu své oblíbené umělce

Kapela WWW pozvala na výstavu své oblíbené umělce (zdroj: ČT24)

Jako výtvarníci se sešli už na obalu nového alba skupiny WWW Neutopíš se dvakrát v téže řece a nyní se díky tomu potkali také na společné výstavě. Pětice umělců se představuje v pražské galerii DSC v expozici s názvem Slunce v úplňku. Mezi nimi třeba Krištof Kintera nebo Lubomír Typlt, který WWW před třiceti lety spoluzaložil.

Oba protagonisté kapely WWW Neurobeat mají přímé vazby na vizuální kulturu. Zatímco Ondřej Anděra (Sifon) se později přeorientoval na hudební kariéru, Lubomír Typlt, autor většiny písňových textů, se zařadil mezi klíčové postavy současné české malby.

„Není divu, že je tedy od počátku skupina provázána se svébytným vizuálem, ať se jedná o covery alb či o celkové pojetí hudebních klipů. Právě tato symbióza slova, hudby a obrazu, která dlouho nesla především Typltův rukopis, se nyní otevírá dalším spřízněným vizuálním světům, které mají stejný nebo podobný genetický základ jako výrazová poetika WWW,“ napsal k expozici historik umění a kurátor Petr Vaňous.

Byl to zároveň Lubomír Typlt, kdo postupně vyzval ke spolupráci vizuální umělce Ivana Pinkavu, Krištofa Kinteru, Miroslava Polácha a Adama Štecha. Díla pětice umělců spojuje podobný náboj, neklid a znejistění.

„WWW považuji za kultovní kapelu, která si jde za svým, je radikální. Právě proto, že je respektuju za tu zásadovost a nekompromisnost, tak si toho velmi vážím,“ říká ke své účasti na výstavě Adam Štech.

K albu Neutopíš se dvakrát v téže řece vznikl booklet, v němž jsou písňové texty proloženy vybranými výtvarnými díly na způsob drobného výstavního katalogu. Výstava Slunce v úplňku, která nese název stejnojmenné skladby z nového alba, potrvá v DSC Gallery od 24. října.