Češi a Poláci sPOLeCZne vystavují komiks i design

Už za měsíc a půl si Česko připomene sté výročí vzniku republiky. Rok 1918 byl zároveň rokem, kdy vznikla tzv. druhá Polská republika. Jak se ještě v uplynulém století protnuly české a polské cesty, připomíná projekt sPOLeCZne. Jeho součástí jsou i dvě výstavy, obě začínají 7. září v Praze, později se představí také za hranicemi.

Společná výstava pod názvem Brusel v Praze, Picasso ve Varšavě představuje výběr z československého a polského designu šedesátých let. Zaměřuje se na předměty každodenní potřeby. Kávové servisy, vázy, popelníky, hračky, ale i nábytek nebo elektrické spotřebiče odrážejí dobový styl, který pronikl do všech odvětví průmyslové výroby, a mnohdy i přes politické a hospodářské nesnáze obou států sklízel úspěchy také v zahraničí.

Dnes už jsou sice českoslovenští a polští designéři, jejichž tvorba je na výstavě zastoupena, takřka zapomenuti, podle pořadatelů nicméně mnohé jejich výrobky dovedou zaujmout neotřelým zpracováním nebo nadčasovým designem.

Projekt Spolu v bublinách pak poodhaluje, co si myslí Češi o Polácích a jak Poláci nahlížejí na Čechy. Polský institut v Praze nabídl výtvarníkům obou zemí, aby komiksově zachytili některou z postav novodobých dějin té druhé země.

Polské komiksy zachycují třeba olympioničku Věru Čáslavskou a její němé gesto při sovětské hymně na stupních vítězů, kterým v roce 1968 protestovala proti okupaci Československa, nebo příběh političky a právničky Milady Horákové, ženy popravené komunistickým režimem v padesátých letech. 

Naopak český autor Pavel Kučera zpracoval osud Ryszarda Siwiece, který se upálil před padesáti lety na protest proti okupaci Československa. A to několik měsíců před podobným tragickým gestem Jana Palacha. Do komiksové soutěže se přihlásila zhruba osmdesátka autorů.

„Poláci si s tím hráli mnohem víc než Češi, kteří k hrdinům přistupovali s pietou a respektem. Možná že se báli toho, co by jim Poláci řekli, kdyby použili typický český humor,“ zhodnotil jejich práce ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

 Výstava Brusel v Praze, Picasso ve Varšavě je v pražské Galerii Českých center k vidění do 29. září, poté poputuje do Milána, Sofie nebo Vídně. Komiksy Spolu v bublinách si je možné prohlédnout jen do 15. září, poté se za nimi zájemci musí vypravit do Českého centra ve Varšavě. 

Projekt sPOLeCZne ale nabídne během září i další akce v Polském institutu: od výstav přes konference po filmové projekce a koncerty.