Zlatý glóbus se nechal spoutat řetězy

Los Angeles - V americkém městě andělů se rozdávala tradiční ocenění hollywoodské Asociace zahraničních novinářů - Zlaté glóby. Zářivou sošku, která bývá považována za předzvěst nejprestižnějšího ocenění Americké filmové akademie, za nejlepší film si odnesl snímek 12 let v řetězech. Spolu s filmem Špinavý trik šel do klání o glóby se 7 nominacemi.

Snímek zpracovávající po loňském Lincolnovi Stevena Spielberga či Nespoutaném Djangovi Quentina Tarantina téma otrokářství nezvykle sebral pouze hlavní cenu, ale nebodoval v žádné jiné kategorii. Filmový rival Špinavý trik režiséra Davida Russella, který se věnuje korupci a světu intrik z éry 70. let, sice souboj o hlavní cenu prohrál, proměnil však tři ze sedmi nominací.

Za nejlepší režii ocenili hollywoodští zahraniční novináři Alfonsa Cuarona za podívanou se Sandrou Bullock a Georgem Clooneym v hlavní roli sci-fi Gravitace. Stejně jako absolutní vítěz si ale ani Cuaronův snímek neodnesl ocenění v žádné jiné kategorii.

"Nesouhlasím s cenou pro film 12 let v řetězech, ovšem naprosto chápu, proč tu cenu dostal. Na všech velkých ceremoniálech vyhrává spíše myšlenka, teze, než objevnost zpracování. Oceněné filmy spojuje to, že se jedná o skutečné příběhy, je to úplný nálet filmů podle skutečných událostí. Trochu se mi stýská po letech, kdy vyhrávala fantazie, kdy bodoval umělec. Oproti tomu Sorrentinova Velká nádhera se vlastně nedá popsat slovy, všechny ostatní snímky shrnete do jedné věty a zbytek je lepší nebo horší řemeslo. Velká nádhera je pocitová a obrazová záležitost, kterou si každý může vykládat jinak. Je to prostě filmařina, která má ještě nějaký přesah. Pokud se týká Oscarů, osobně jsem zvědavá na bitvu mezi herci DiCapriem a McConaugheyem, z nichž na Globech jeden vyhrál jako za komedii, druhý za drama, ale oba ty filmy jsou svým způsobem velmi zábavné a vtipné a označení, že jeden je méně a druhý více vážný, je lehce pochybné,“ zhodnotila rozhodnutí hollywoodské Asociace zahraničních novinářů Mirka Spáčilová, filmová publicistka.

Zlaté Globy komentuje Mirka Spáčilová (zdroj: ČT24)

Glóbus za seriálové drama si odnesl Perníkový táta (Breaking Bad), snímek Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) přinesl ocenění za nejlepší herecký výkon Matthewovi McConaugheymu. Také Jared Leto, který ve snímku vystupuje, si vysloužil sošku za vedlejší roli.

Zahraniční film opanovala italská Velká nádhera. „Náš film vypovídá o tom, jak lidé plýtvají časem. Tohle téma je zcela univerzální. Každý z nás s časem plýtvá, ale přitom věří, že dělá užitečné věci. Proto se nedá říct, že by tento film byl jen o Římě. Je spíš o nás všech a o tom, jak je život krásný, ale zároveň únavný,“ zhodnotil svůj film režisér Paolo Sorrentino.

Vybraní vítězové ceny Zlatý glóbus:

- v kategorii Film:

  • Nejlepší drama - 12 let otrokem
  • Nejlepší komedie a muzikál - Špinavý trik
  • Nejlepší herec (drama) - Matthew McConaughey, Klub poslední naděje
  • Nejlepší herečka (drama)- Cate Blanchett, Jasmíniny slzy
  • Nejlepší herec (komedie a muzikál) - Leonardo DiCaprio, Vlk z Wall Street
  • Nejlepší herečka (komedie a muzikál) - Amy Adams, Špinavý trik
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli - Jared Leto, Klub poslední naděje
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Jennifer Lawrence, Špinavý trik
  • Nejlepší režisér - Alfonso Cuaron, Gravitace
  • Nejlepší cizojazyčný film - Velká nádhera, Itálie
  • Nejlepší animovaný film - Frozen
  • Nejlepší scénář - Spike Jonze, Ona

Podívejte se na stránky Zlatých glóbů.