Recenze: Jako ten racek. Losers létají Vzduchem za štěstím

Vnitřní svobodu, překonání osobních hranic a vášnivé zaujetí nejen střemhlavým letem zdůrazňuje novinka souboru Losers Cirque Company. Tanečně akrobatická inscenace Vzduchem vznikla na motivy knihy Jonathan Livingston Racek od Richarda Bacha. Ve světové premiéře ji soubor uvedl na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.

„Zjisti, co miluješ ze všeho nejvíc, chceš-li být šťastný,“ zní návodné motto novinky. Leitmotivem příběhu ze života racků je totiž objevování sebe sama i druhých z hejna. Fyzické možnosti, podpořené duchovní silou, posilují ptáka/člověka, který se neustále učí.

„Překonávání hranic je díky gymnastice mé dlouhodobé téma. Stejně jako v knize se i v představení snažíme zjistit, kde jsou naše hranice, jestli stojí za to je překonávat a co nás to bude stát,“ vysvětluje autor námětu, tanečník a choreograf Matyáš Ramba.

Šum křídel s cimbálem

Pod režijní supervizí SKUTRu na konstrukčně variabilní scéně Petra Horníčka a v civilněji pojatých kostýmech Lucie Červíkové vyváženě účinkuje pět mužů a jedna žena. Základ scénografie tvoří pódium s otvory, aktéry permanentně a snadno měněné pomocí železných tyčí se sedáky. Kompoziční protiváhu ztělesňuje velká bílá síť napnutá nad tanečníky a v druhé části hry využitá coby trampolína k létání, gymnastickým cvikům, honičkám a gagům.

Zkouška inscenace Vzduchem (Losers Cirque Company)
Zdroj: Losers Cirque Company/Tereza Voříšková/Vítězslav Ramba

Všudypřítomný je ptačí křik performerů a šum křídel, vtipně evokovaný množstvím papírových vlaštovek, létajících a šustících při dotyku s rozpohybovanými těly. Atraktivní součástí konceptu je multiinstrumentalista Vladimír Mikláš, který živě doprovází událost samplovanou hudbou, zpěvem a hraním na cimbál či elektrickou kytaru. Polopaticky servírovaný děj nečekejte, návštěvníkům šapitó tvůrci umožňují zapojení vlastní imaginace, podnětů obdrží za hodinu hracího času mnoho.

Sóla letů v taneční partě

Architekturu diváckého vjemu drží pohromadě energie a um představitelů, z nichž je každý něčím hlavní. Ze stálých členů seskupení jsou angažováni akrobati a tanečníci Vítězslav Ramba a Kristýna Stránská, která se kvůli Vzduchem naučila disciplínu handstand. Nově s Losers vystupují specialista na trampolíny Vojtěch Glaser, streetový tanečník Tomáš Pražák a tanečník a herec pohybového divadla Michal Heriban.

Reprízy hravé taneční akrobacie Vzduchem uvádí na Letní Letné každý den do 2. září. Poté se projekt přesouvá do říjnových a listopadových „zimovišť“ v holešovické La Fabrice.