„Ty vole, to bylo něco úplně jinýho!“ King Skate předvádí první trailer

Trailer: King Skate (zdroj: Aerofilms)

Na podomácku sestavených prkýnkách brázdili ulice, klouzali se v bazénech i U-rampách a organizovali vlastní závody. Dokument King Skate přibližuje průkopníky skateboardingu v normalizačním Československu. Do kin snímek Šimona Šafránka vstoupí 20. září, ještě před tím ho čekají tři zvláštní uvedení.

Partu nadšenců, do které patřili například Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán, či budoucí mistr světa Luděk Váša, si v sedmdesátých a osmdesátých letech za železnou oponou vytvořili vlastní svobodný svět. Dokument se vedle mapování skateboardových začátků snaží zachytit právě i dobovou atmosféru, emoce a lidské příběhy s nimi spojené. A to prostřednictvím výpovědí tehdejších skejťáků, kteří si svá „prkýnka“ vyráběli doslova na koleně, a jedinečných archivních materiálů.   

„Měli jsme asi 25 hodin archivů od samotných skejťáků,“ upřesňuje Šimon Šafránek. „Jde o úžasné záběry, natáčené především na 8mm film. Od té doby je navíc nikdo neviděl. Při jejích sledování mě překvapila kameramanská schopnost samotných skejťáků. Zatímco Ivo Škrabal precizně natáčel závody, Vojta Kotek natáčel rozesmátou partu. Ondra Sudek zaznamenával začátky skejtu v Plzni a podobně. Petr Kotting zase dostal od horolezců pár cívek s barevným 16mm filmem. Vzal je na závody do Karlových Varů a pořídil naprosto fantastické akční záběry; ukládal kameru do dětského kočárku, aby se neklepala a mohla jet vedle skejťáka, počínal si hodně vynalézavě.“

Světovou premiéru měl King Skate na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde se setkal s mimořádným diváckým ohlasem. V hlasování publika se dostal do desítky nejoblíbenějších snímků. Pochvalou nešetří ani kritici. „Materiál, který Šafránek zpracovává, je prostě fantastický. King Skate je věrný portrét jedné generace,“ uvádí například recenze na portálu Cineuropa.

Slavnostní distribuční premiéra je naplánována na 15. září ve skateparku na pražské Štvanici. O dva dny později se tvůrci s filmem vydají do brněnského kina Scala, 19. září poté do Plzně.