Mejdan na kolečkové brusli. Dokument se vrátil k průkopníkům skejtování v Československu

„Karlovarský bazén byl jako Kalifornie.“ Skateboarding s Vary nespojuje jenom vzpomínka na někdejší provizorní „rampu“, ale i uvedení prvního celovečerního dokumentu o vzniku skateboardingu na tamním filmovém festivalu. Snímek King Skate ze vzpomínek a archivního videomateriálu vytvořil Šimon Šafránek.

V Karlových Varech neměl dokument premiéru náhodou, právě v tomhle lázeňském městě tuzemské skejtování začalo. Práce na filmu zase začaly knižní historií skateboardingu, kterou pod názvem Prkýnka na maso jsme uřízli připravili Michal Nanoru a Martina Overstreet. „Skate je pro mě ale pohyb,“ potodýká Šimon Šafránek, co ho při čtení publikace napadlo, „a film je pro mě taky pohyb – tak to do sebe hezky zapadlo“. 

Časově dokument začíná v polovině sedmdesátých let, kdy se skaty začaly v Československu objevovat. „Třeba od Petra Formana, který je měl z Ameriky,“ zmínil Šafránek syna slavného režiséra Miloše Formana. Příběh skateboardových průkopníků končí sametovou revolucí.

Od skejťáků za velkou louží odkoukali ti českoslovenští i kutilský způsob výroby prken. „Rozdělala se jedna kolečková brusle, na ni jsme dali prkýnko – a už jsme jezdili,“ vzpomíná jeden z protagonistů Ivan „Zobák“ Pelikán.

Beseda v Domě ČT: Šimon Šafránek a skejťácká parta (zdroj: ČT24)

Šimon Šafránek chtěl na plátno přenést hlavně tehdejší atmosféru: „Celkově jsme se snažili udělat to především o té partě, o mejdanu, mladické rebelii, která může mít v normalizační době trochu protirežimní náboj.“

Poznat začátky skateboardingu a s ním spojenou komunitu mohou i diváci mimo festival – 20. září začnou King Skate promítat i česká kina.