Unikátní lustr obrůstá krystaly. Designéři našli recept v sešitu ze základní školy

Uznávané designérské duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, známé především svými kolekcemi šperků, právě vyrábí vlastní interpretaci tereziánského lustru pro výstavu na zámku Pillnitz v německých Drážďanech. Design nečekaně propojují s chemií, mineralogií a uměleckým představením.

Prostor bývalé pražírny kávy v pražských Vysočanech proměnili designéři v dočasnou laboratoř. Právě tady doslova roste ojedinělý lustr pro německé Muzeum uměleckých řemesel. Duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, tedy studio Zorya, poodhaluje zákulisí až alchymistického procesu vzniku vlastní variace tereziánského lustru.

Sešity ze základky

V desítce kádí, celkem 6 tisících litrech roztoku síranu hlinitodraselného, obrůstá vlivem teplotních změn a vlhkosti krystalem třicet ramen budoucího lustru. Základem originální metody je nerezová ocel, lněné provazy, princip stavebnice Merkur a šest let bádání.

„Na začátku to bylo úplně primitivní, opravdu podle učebnice ze základní školy, protože ve zjednodušené podobě se to učí děti, aby se jim ukázalo, jak funguje krystalizace. Myslím, že všichni krystalizovali modrou skalici. Takže jsem vytáhl sešity ze základky a zkoumal, co jsme tam vlastně dělali,“ říká designér Daniel Pošta.

Události v kultuře: Jak roste krystalický lustr (zdroj: ČT24)

Netradiční lustr navazuje na jejich experimentální práci s řízenou krystalizací nerostů v kolekci šperků Virus. Za ni před šesti lety získali ocenění Grand designér a Nejlepší šperkař roku.

Šperk pro místnost

„Přeneseně je lustr takový šperk v místnosti. Je to ozdoba té místnosti. Funkce tam je, ale je potlačena, zvláště u těch barokních lustrů. Pro nás je tohle příležitost pracovat s jiným měřítkem,“ uvažuje Pošta.

Výsledný lustr bude poměrně těžký, jedno rameno může mít podle Zdeňka Vacka až 12 kilogramů, celý lustr tak bude vážit 250 kilogramů. Prostory zámku ale s takovou zátěží počítají, stavitelé je museli pro těžké objemné lustry dimenzovat už v baroku.

Na konci každého ramene bude jednoduchá skleněná trubice, která bude svítit. Náklady na vznik lustru jsou podle Vacka v řádech statisíců korun, vzniká na objednávku Státní umělecké sbírky Drážďany.

Výstava v Muzeu uměleckých řemesel na zámku Pillnitz bude rozdělena do dvou fází. První bude svého druhu umělecká instalace, která umožní návštěvníkům vidět proces obrůstání na posledních ramenech lustru. Tou druhou pak bude slavnostní rozsvícení v polovině září.