Superhrdinové učí fyziku

Fyzika superhrdinů v komiksu (zdroj: ČT24)

Americký vysokoškolský profesor fyziky James Kakolios se rozhodl vysvětlit fyzikální principy prostřednictvím komiksu. Zákony od gravitace po kvantovou mechaniku ověřuje na těch, kteří se svými schopnostmi přírodním zákonitostem vymykají: Supermanovi nebo Kapitánu Amerikovi. Jeho Fyzika superhrdinů po úspěchu ve světě vyšla i česky.

Při uplatnění fyzikálních zákonů by superhrdinové rozhodně neudělali nejlepší dojem na své osudové ženy. Pro Supermana není například problém zachytit Lois Laneovou při pádu z mrakodrapu. Ve skutečném světě by novinářka mohla na měkké přistání zapomenout, při pádu v rychlosti zhruba dvě stě kilometrů v hodině by se v náruči svého hrdiny zabila.

Podobnou nemilou situaci rozebírá Kakalios i v komiksovém příběhu Spider-Mana. Tentokrát z mostu padá Gwen Stacyová, těsně před dopadem ji ale zachytí vlákno, které ovšem vyvine devětkrát vyšší sílu, než je váha Gwenina těla. „Když vás ve sto čtyřiceti kilometrech za hodinu někdo zastaví během půl sekundy se silou deseti G, zlomí vám to vaz,“ nepochybuje Kakalios. 

V komiksu hledá i použití superschopností, při němž k porušení přírodních zákonů nedochází. A i když vědec v teorii pracuje s nereálnou situací, může dojít k relevantnímu výsledku. „Svět je tak komplikovaný, že pokud bychom brali v úvahu každý malý detail, ani bychom nezačali. Vědec si musí uvědomit, co může pominout, a přitom zachovat podstatu problému,“ uvedl ke svému přístupu Kakalios.

Fyzika superhrdinů
Zdroj: ČT24

Studenti jeho komiksovou popularizaci vědy každopádně přijímají. Od té doby, co si do posluchárny povolal superhrdiny, přestali se ho prý ptát, k čemu jim bude v životě fyzika.