Rolling Stones, to není jen show, ale prazáklad celé populární hudby, těší se hudební kritik

Ondřej Bezr: U Rolling Stones ztrácím recenzentský nadhled (zdroj: ČT24)

Kameny jsou opět v Praze. Legendární britská kapela Rolling Stones ve středu večer vystoupí na letišti v Letňanech. Koncert bude součástí evropské části jejího turné No Filter, které zahájila 17. května v Dublinu. Rockoví matadoři do Prahy nepřivezli jenom megalomanskou rockovou show, ale také bluesový prazáklad celé populární hudby, domnívá se hudební publicista Lidových novin Ondřej Bezr, který byl hostem Studia 6. Otázky kladl moderátor Jiří Václavek.

Zajímá člověka, který jde na koncert „Stounů“ to, co tam budou hrát, nebo prostě jde na Rolling Stones?

Myslím, že ta kapela už je v té fázi, kdy se jde na Rolling Stones bez ohledu na to, co budou hrát. I když samozřejmě každý má nějaký vkus, každého baví jiné písničky, ale obecně se jde spíše na Rolling Stones než na hity.

Je to proto, že to je „pouze“ koncert legendy, že už to není primárně hudební produkce?

Máte do značné míry pravdu, ale nesmíme zapomenout na to, že Rolling Stones stáli u kořenů poměrně velkého šlahounu hudby, která se hraje dodnes. A setkání s prazákladem té hudby je vždycky zajímavé. Navíc v současné době, kdy se Rolling Stones vrátili zpátky k blues, jak to bylo na poslední desce, ale i na docela velkém podílu koncertního programu, s kterým teď koncertují. Setkání fanoušků s bluesovým základem vlastně celé populární hudby je přinejmenším zajímavé.

Vy jste to už viděl.

Já jsem byl vloni v Rakousku. A byl jsem úplně nadšený. Ale musím říct, že Rolling Stones jsou jedna z asi pěti kapel, kde já trošku ztrácím recenzentský nadhled, který by asi člověk měl mít. Jakmile tam vyběhne Keith Richards, zapálí si cigáro a zvedne ruku ve své typické póze, tak já se stávám opravdu ryzím fanouškem.

Poprvé tu Rolling Stones hráli v roce 1990. Byl jste na Strahově?

Představte si, že nebyl. Byl jsem studentem vysoké školy, a když se otevřely hranice, tak my jsme okamžitě vypadli poprvé v životě na Západ. Až ve 22 letech, to je už dneska neuvěřitelné.

Ale o tom koncertě toho samozřejmě vím poměrně dost z vyprávění, ať už od vrstevníků, nebo od starších lidí, hodně mi o něm vyprávěl třeba Vladimír Mišík, který tehdy dělal se svou kapelou ETC předkapelu. Vím, že pro hodně lidí, ale i pro mne, přestože jsem na tom koncertě nebyl, to bylo takové definitivní potvrzení toho, že proběhla sametová revoluce a fakt žijme ve svobodné zemi.

Redakčně kráceno, celý rozhovor k přehrání ve videu v čele článku.

  • Koncert Rolling Stones v pražských Letňanech je součástí evropské části turné No Filter, které zahájili 17. května v Dublinu. 
  • Na letišti v Letňanech už vyrostlo 80 metrů vysoké pódium s dvacetimetrovým molem. Monstrózní stavba zaměstnala na tři dny 270 lidí. Tuny ocelových částí do metropole přivezlo 43 kamionů.
  • Kapela zahraje v obvyklém složení Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts a Ronnie Wood.
  • Brány areálu se otevřou ve 14:00, v 18:00 vystoupí švýcarská rocková kapela Gotthard, o hodinu později přijde na řadu Pražský výběr. Rolling Stones začnou hrát okolo 20:30. 
  • Koncert, na němž se čekají desetitisíce návštěvníků, si vyžádá dopravní omezení. Pořadatelé upozorňují, že v Letňanech nebude možnost parkování. Návštěvníci koncertu musí použít městskou hromadnou dopravu. Provoz metra bude prodloužen o hodinu.
  • V Česku „Stouni“ vystoupili pětkrát, naposledy v roce 2007 v Brně v rámci turné A Bigger Bang. První jejich vystoupení v tehdejším Československu se uskutečnilo 18. srpna 1990 na Strahovském stadionu v Praze. Koncert se konal pod patronací choti prezidenta Václava Havla Olgy a výtěžek z něj byl určen pro její nadaci Výbor dobré vůle.