Harry Potter očaroval americký divadelní svět. De Niro během udílení cen nadával Trumpovi

Cenu Tony pro nejlepší hru má Harry Potter (zdroj: ČT24)

Americkou divadelní cenu Tony za nejlepší novou hru v neděli v New Yorku získalo dílo Harry Potter a prokleté dítě. Největší počet cen Tony si odnesl muzikál Kapela přijela. Pozornost si vysloužil herec Robert De Niro, který nedělní udílení divadelních cen využil ke kritice Donalda Trumpa. Prezidenta USA opakovaně počastoval vulgarismem.

Děj vítězné hry Harry Potter a prokleté dítě, kterou napsal britský dramatik a scenárista Jack Thorne, se odehrává 19 let poté, co skončil románový příběh o mladém čaroději. Dílo, uváděné v divadle Lyric Theatre na Broadwayi, bodovalo také v pěti dalších kategoriích, mimo jiné za nejlepší režii. Thorne na hře spolupracoval s autorkou potterovské série Joanne Rowlingovou a režisérem Johnem Tiffanym.

Největší počet cen Tony, celkem deset, si odnesl muzikál The Band's Visit (Kapela přijela). Muzikál, který vznikl podle stejnojmenného izraelského filmu z roku 2007, vypráví o skupině egyptských hudebníků, kteří omylem dorazili do špatného izraelského města.

Jako nejlepší herec v hlavní roli byl vyhlášen Andrew Garfield, představitel mladého homosexuála s nemocí AIDS v dramatu Tonyho Kushnera Angels in America (Andělé v Americe). Čtyřiatřicetiletý Garfield je známý například z filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, za nějž dostal nominaci na Oscara.

Cenu Tony pro nejlepší herečku v hlavní roli získala Glenda Jacksonová za výkon ve hře Tři velké ženy amerického dramatika Edwarda Albeeho.

De Niro se opřel do Trumpa

Americký oscarový herec Robert De Niro využil nedělní udílení divadelních cen Tony ke kritice prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, kterého opakovaně počastoval vulgarismem. Filmová hvězda De Niro patří v uměleckých kruzích k nejhlasitějším odpůrcům republikánské hlavy státu, během volební kampaně také podporoval neúspěšnou demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. 

„Chci říct jediné. Fuck Trump,“ řekl na úvod De Niro a následně na znamení vítězství zvedl ruce. Slovní obraty s použitím anglického fuck mají jako nadávka mnoho urážlivých významů, které adresáta mimo jiné posílají na nejhorší myslitelná místa. Publikum De Nirova slova ocenilo pochvalným křikem a potleskem ve stoje. „Už dávno nejde o to říct Pryč s Trumpem, ale je třeba poslat Trumpa do…,“ dodal herec.

Poté de Niro pokračoval v uvedení písničkáře Bruce Springsteena, což doprovodil výzvou k účasti na listopadových parlamentních volbách, neboť jde o pravdu, transparentnost a charakternost vlády.

De Nirův projev si ale živě nemohli poslechnout všichni. Zatímco lidé přítomní v sále nadávku jasně slyšeli, televize CBS v kritickém momentu přenos zvuku ztlumila. Ve Spojených státech je totiž běžné, že jsou živé přenosy o několik vteřin zpožděné, aby bylo možné případné nevhodné průpovídky vystřihnout, poznamenala agentura DPA. Na internetu je ale možné původní záznam dohledat.

„De Nirův komentář byl improvizovaný a nečekaný,“ uvedla televize CBS v prohlášení. „Urážlivý slovník byl z vysílání vymazán,“ dodala.