Vítejte v Thébách, do antického města vyváží současné problémy

Současné problémy ve hře z antiky (zdroj: ČT24)

Poradilo by si starověké Řecko s problémy dnešní společnosti? Současnou Evropu a antický stát propojuje hra britské dramatičky Moiry Buffiniové Vítejte v Thébách. Činohra Národního divadla v Praze ji uvádí jako poslední novinku této sezony.

Mají fungovat vyspělé mocnosti jako policajt světa? A je demokracie univerzálním lékem? Otázky, které řeší hra i její postavy. Válkou zničené Théby hledají obtížně cestu zpět k demokratické společnosti. Potřebují peníze, které nemají. Zoufale tak spoléhají na bohaté Athény, které už je ovšem mají dávno v hrsti.  

„Je to jednoznačně politická hra, o vývozu demokracie do třetího světa,“ poznamenává David Matásek, představitel athénského vládce Thésea. Do Théb přichází poučit prezidentku Eurydiku, která se svůj zdevastovaný stát pokouší zvednout na nohy.   

Hra Vítejte v Thébách měla premiéru před osmi lety v Londýně. Režisér David Harewood se tehdy inspiroval situací v Libérii a osudem prezidentky Ellen Johnsonové Sirleafové, která se stala první ženou v čele afrického státu vůbec.

Ženou, která se nevzdává, je i thébská vládkyně v české premiéře hry. Snaží se najít usmíření, ale euforie z pomsty je silný soupeř. „Volební sliby se vždycky nenaplňují, politici někdy ani nemají v plánu je naplnit,“ neliší se podle představitelky Eurydiky Jany Strykové některé věci bez ohledu na dobu a společnost. Než sliby je tak silnější víra, že cokoli se změnit dá. 

V režii uměleckého šéfa činohry Daniela Špinara přivítá Národní divadlo diváky v Thébách do konce června ještě dvakrát. Pak až v září.