Korunovační i svatební. Zámek Valtice vystavuje kostýmy filmové Marie Terezie

Tři desítky kostýmů z filmu Marie Terezie vystavují jeho producenti na zámku Valtice na Břeclavsku, který byl jedním z míst, kde filmový štáb natáčel. Všechny kostýmy i šperky navrhl Ján Kocman, celkem jich ve filmu využili více než dva a půl tisíce. Výstavu budou moci návštěvníci zámku zhlédnout až do 2. prosince.

Výstava na oblíbeném zámku Valtice představuje ve třech místnostech celkem 33 rozmanitých kostýmů. „Nejnáročnější byl zřejmě korunovační kostým, na který se i z hlediska historie vždy klade největší důraz,“ uvedl k tomu designér Ján Kocman s tím, že i v ostatních případech se jedná o kusy, které mají více vrstev a jsou korzetované.

Film, který mohli diváci poprvé vidět už na začátku ledna, ukázal osudy habsburské panovnice z 18. století. „Zámek ve Valticích byl jedním z hlavních natáčecích míst, filmový štáb na něm strávil šestnáct dní,“ upozornil kastelán Richard Svoboda.

Televizní minisérie vznikla také v koprodukci s filmaři ze Slovenska, Rakouska a Maďarska, tedy zemí, které tehdy patřily Habsburkům a byly součástí jejich monarchie až do roku 1918.

Marii Terezii ve filmu hrála rakouská herečka Marie-Luise Stockingerová, Františka Štěpána Lotrinského, manžela panovnice, pak ztvárnil Vojtěch Kotek. Kromě kostýmů těchto postav, které odrážejí barokní kulturu doby, jsou na výstavě k vidění i fotografie z filmu. Návštěvníkům jsou zpřístupněny od začátku května až do 2. prosince.