Televizní Marie Terezie se ujala vlády. Začalo natáčení historické minisérie

Marie Terezie se ujala vlády ve skanzenu (zdroj: ČT24)

V řeporyjském skanzenu Řepora v Praze padla první klapka dvoudílné historické minisérie Marie Terezie. Natáčela se zde scéna návratu Marie Terezie z Toskánska do Rakouska, kde se po smrti svého otce Karla VI. ujala vlády. Štáb se po natáčení v Řepoře, která se na jeden den proměnila ve zbídačenou vesničku, v dubnu přesune do Kroměříže.

Byla jedinou panovnicí, jež kdy usedla na český trůn. O své místo v čele habsburské monarchie ale musela Marie Terezie zpočátku tvrdě bojovat. Právě první léta její vlády jsou hlavním tématem dvoudílné série, kterou připravuje Česká televize. Kromě bojů o udržení trůnu snímek zachycuje vztah s manželem Františkem Štěpánem Lotrinským. 

„Je to jedno z mála manželství v té době, které bylo opravdu z lásky. František je trochu z jiného světa, jako kdyby vůbec nepatřil mezi Habsburky. Dvůr z něj má trochu srandu. Tak to ego doháněl někde jinde, v byznysu,“ uvažuje o své postavě Vojta Kotek.

Český pohled na evropské dějiny

„Po filmech Jan Hus nebo Život podle Václava Havla, na nichž jsme spolupracovali s francouzsko-německým kulturním kanálem Arte, je Marie Terezie dalším projektem, který otevírá České televizi pomyslné dveře ke skutečně významným mezinárodním spolupracím. Kromě toho, že jde o historicky unikátní koprodukční model, do nějž se zapojily čtyři evropské veřejnoprávní televize, vnímám význam projektu také v tom, že divákům v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku nabídne, kromě moderního filmového pojetí, také český pohled na evropské dějiny,“ uvažuje o projektu generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Vojtěch Kotek
Zdroj: ČT

„Mezinárodní spolupráce na evropské úrovni je věc nejen prestižní, ale též nezbytná pro zachování významu české televizní tvorby v dalších obdobích. Žádná evropská televize se dnes nemůže spoléhat na to, že v konkurenci amerických kabelových televizí a internetových gigantů ufinancuje jen ze svých vlastních zdrojů takovou tvorbu, která má šanci zaujmout čím dál náročnější diváky. To, že minisérie Marie Terezie vzniká podle námětu a scénáře české autorky, je velkým příslibem pro vznik dalších podobných projektů,“ uvedl kreativní producent Jan Maxa.

Panovnice jako mladá dívka

Natáčení odstartovalo scénou, kdy se Marie Terezie, po smrti svého otce, vrací do Rakouska zmítaného chudobou a obklíčeného nepřáteli. „Psát scénář pro čtyři evropské televize tak, aby každá byla spokojená se svou Marií Terezií, s tím, jak ji chápe historie její země, nebylo jednoduché,“ říká autorka scénáře Mirka Zlatníková.

„Jedni ji vidí státotvorně, druzí spíše romanticky, další jako tvrdou vojevůdkyni. A všichni dohromady jako korpulentní dámu v letech, která nařídila povinnou školní docházku. Pro mě je to mladá dívka, které přistála na zádech obrovská říše v zoufalém stavu. Shodou okolností je právě tenhle okamžik prvním obrazem, který se natáčí,“ pokračuje Zlatníková.

V první natočené scéně se, kromě představitelky hlavní role Marie Luise Stockinger, Vojty Kotka jako Františka Štěpána nebo Alexandra Bárty, který ztvárňuje Filipa Josefa Kinského, objevilo také koňské čtyřspřeží s kočárem panovnice, dvojspřeží s doprovodným kočárem, osm jezdců a čtyřicítka komparzistů. Scénu snímaly čtyři kamery, z toho jedna z dronu.

„Tím nejsložitějším na tomto typu filmů je organizace. Máme padesátku hlavních herců ze čtyř zemí a ty musíte dát dohromady s ohledem na další závazky, které mají,“ říká režisér Robert Dornhelm. „To, že začínáme úvodní scénou druhé části minisérie, je složité hlavně pro představitelku hlavní role. Ta totiž musí naskočit do postavy, která je v rámci příběhu už jinou ženou, než na začátku, který budeme točit později.“

Po natáčení v pražských Řeporyjích se 18. dubna štáb přesune do Kroměříže. Natáčet se bude také ve Valticích, Bratislavě, Vídni, nebo Toskánsku. Poslední klapka padne na konci června. Na obrazovky České televize se snímek dostane už letos o Vánocích.