Monty Python se neobejdou bez humoru a muzikál v Brně bez Slováků

Bláznivý muzikál podle Monty Pythonů v Brně (zdroj: ČT24)

Král Artuš přijel do Brna hledat svatý grál, ovšem ne coby onen moudrý a důstojný panovník, jak je známý z legend, ale jako potrhlý nemotora. Historický příběh z anglické minulosti vypráví Městské divadlo Brno v bláznivé muzikálové komedii Spamalot podle Monty Pythonů.

Muzikálová komedie boří nejen artušovské mýty svým drsným, často až nekorektním humorem. „Šijou do vlastních řad, dělají si legraci z vlastních dějin s politickými nebo sociálními přesahy. Ale kromě toho umí také pojmenovat některé věci kolem nás, které mohou společnost trápit i dnes,“ říká o předloze od komediální skupiny Monty Python režisér muzikálu Stanislav Slovák. 

Nekorektní muzikál vznikl podle filmu Monty Python a svatý grál z roku 1975. Ve skečích autoři sami účinkovali, interpretovat montypythonovský humor je proto věc velmi složitá. Přesto se inscenátorům podařilo do muzikálu propašovat některé lokální vtipy, například že v každém brněnském muzikálu musí hrát aspoň jeden Slovák.

„Monty Python mají jednu klíčovou scénu, ve které si dělají legraci z toho, že muzikál na Broadwayi nemůže fungovat bez Židů a paní překladatelka přišla s tím, že ten Artuš dostane úkol, aby udělal muzikál v Brně, protože v Brně se zase nedaří bez Slováků,“ prozradil režisér, který je také Slovák, původem i příjmením.

Suchý britský humor zřejmě neosloví každého, v Brně ale mají Monty Python fanouškovskou základnu, každý rok se tu pořádá na jejich počest pochod švihlé chůze. Repertoárová novinka navíc může potěšit i příznivce Monty Pythonů z Liberce, kde mělo nastudování stejného muzikálu 22. dubna derniéru. V tamním Šaldově divadle uváděli Spamalot čtyři roky.