Nový seriál ČT zve do magických hlubin českých jezer a tůní

Zhruba sedmdesátkou tůní, jezer a řek provedou diváky v následujících týdnech tvůrci nového přírodovědného cyklu České televize s názvem Magické hlubiny. Trojčlenný tým ho vytvářel dva roky. Svět pod hladinou takto podrobně v Česku dosud nikdo kamerou nezaznamenal. Štáb spolupracoval také s odborníky z univerzit a dalších institucí.

Neobyčejný vodní svět ve zdánlivě obyčejných lokalitách. Tvůrci cyklu Magické hlubiny si dali za úkol odhalit život nad hladinou i pod ní. S moderátorkou Lucií Výbornou diváci sestoupí z vrcholků hor od křišťálových pramenů až k tajuplným tůním lužních řek.

„Potápět se budeme nejen v přehradách, ale představíme i ojedinělé rybníky, v nichž není voda zakalená bahnem a sinicemi,“ popsal dramaturg Ivo Cicvárek.

Toho rešerše jednotlivých témat natolik fascinovaly, že ještě před první klapkou absolvoval potápěčský výcvik. „Kurz jsem si udělal, abych do toho světa trošku viděl a věděl, co jsme natočili,“ vysvětlil Ivo Cicvárek.

Předpremiérové projekce v Dietrichsteinském paláci (zdroj: ČT24)

Režiséra cyklu Pavla Jiráska překvapilo, jak je svět pod hladinou českých rybníků a toků pestrý a zajímavý. Překvapení budou podle něj i diváci, které tvůrci chtějí s podvodním světem podrobně seznámit.

„Náš cíl je mimo jiné i edukativní. Dnes jsme zvyklí vídat spoustu přírodopisných či cestovatelských dokumentárních filmů z celého světa, a tak mnohdy víme více o korálových útesech nebo želvím putování mořských karet, ale netušíme, jaké dobrodružství je skryto ve strouze za naší zahradou,“ řekl režisér Pavel Jirásek.

  • Řeky a potoky
  • Jezera a bažiny
  • Lomy a pískovny
  • Jeskyně a propasti
  • Rybníky a přehrady
  • Člověk a voda

Trojčlenný tým vytvářel dokumentární cyklus pro brněnské studio České televize dva roky. Spolupracoval s odborníky z univerzit a jiných institucí. Na některá místa se tvůrci museli vracet i několikrát. Například když sledovali vývoj pulců až po ropuchy nebo skokany.

„U žab je rozhodující, abychom stihli přesně tu správnou dobu, je potřeba myslet na to a mít tady průzkumníka,“ vysvětlil Pavel Jirásek. Televizním divákům nabídne Česká televize šestidílnou sérii na ČT2 poprvé ve středu o půl desáté večer.