Marie Štindlová „zaplatila“ za rezidenci v Brně Prstenem na parkovišti

Marie Štindlová zakončila rezidenci v Brně výstavou (zdroj: ČT24)

Takzvaný Ateliér úspěšného absolventa je novinkou, která má podpořit výtvarné umělce na samém začátku jejich kariéry. Vybranému absolventovi brněnské Fakulty výtvarných umění VUT v Brně nabízí Dům umění města Brna půlroční rezidenční pobyt zakončený výstavou. Jako první ho získala Marie Štindlová.

Bydlení, zázemí i ateliér najdou mladí umělci v Domě pánů z Kunštátu, o jehož provoz se stará brněnský Dům umění. Rezidenti dostávají i stipendium, takže se mohou plně věnovat přípravě vlastní výstavy. „Pro absolventa vysoké školy je výborná věc, když si může dopřát půl roku, kdy má čas pouze na svou tvorbu a nemusí řešit existenční nutnosti,“ oceňuje projekt první z rezidenčních umělkyň.  

Výsledek svého čtyřměsíčního pobytu prezentuje ve stejném domě, v Galerii G99. „Během rezidence jsem vytvořila sedm velkoformátových kreseb, které jsou umístěny v architektuře a zároveň jsou samy architekturou. Pak je tu ještě namluvený text. Dohromady vše tvoří jeden celek,“ popisuje Štindlová výstavu s názvem Prsten na parkovišti. K vidění je do 18. února.

Rezidence nejen pro výtvarníky

Marie Štindlová je první umělkyní nového programu, není ale sama, kdo v Domě pánů z Kunštátu tvořil. Rezidenční pobyty nabízí Dům umění už od konce roku 2016 – za tu dobu už se v ateliérech a pokojích ve druhém patře renesanční budovy vystřídalo devět umělců, převážně ze zahraničí.

Dům pánů z Kunštátu
Zdroj: ČTK/Otto Ballon Mierny

„Rezidence nejsou jenom pro zahraniční umělce, ale jsou také službou pro lokání uměleckou scénu, protože se snažíme vytvářet kontakty a ukazovat, že je možná spolupráce,“ podotýká koordinátorka rezidenčního programu Marta Fišerová Cwiklinski. V Domě pánů z Kunštátu nemusí pobývat jen výtvarníci, festival Meeting Brno zde loni hostil herce, letos dává tuto možnost spisovatelům z Rakouska či Slovenska.