Otto Placht maluje v Peru sluncem

Otto Placht vystavuje v Topičově salonu (zdroj: ČT24)

Obrazy, které vytvářelo slunce, představuje Otto Placht v pražském Topičově salónu. Plátna maloval český výtvarník v Peru pomocí poledního žáru, listů rostlin a přírodních barviv.

Do Peru odjel Otto Placht v roce 1993 a tato cesta velmi ovlivnila jeho tvorbu i osobní život. S dívkou z kmene Šipibó se později oženil a založil rodinu. Střet s odlišnou kulturou, mytologií a genius loci amazonského pralesa se do jeho děl promítá stále.

V Topičově salonu vystavuje dvoumetrová plátna, která natřel barvou, naskládal na ně rostliny a jejich strukturu pak nechal vypálit žárem poledního slunce. „Výstavu jsem nazval Sol Silvestr, tedy divoké slunce, protože obrazy vznikaly vlastně sluncem,“ podotýká Placht.

V poledne i o půlnoci

Na obrazech se tak otiskly liány, mladý kokos nebo papája. Placht navíc pracoval s přírodními barvivy, která používají tamní kmeny. Například za použití bahna vznikají odstíny černé, z esencí amazonských dřevin se zase vytváří různé odstíny hnědé, žluté, oranžové, ale i fialové a růžové barvy.

Otto Placht
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

Obrazy tvořené v pravé poledne doplňují magická díla připomínající šamanské rituály. Ty naopak vznikaly v noci. „Uprostřed noci nejvíce vstřebávám ducha pralesa a kvůli duchu pralesa a jeho energii tam celý život jezdím,“ poznamenává Placht. 

Prostřednictvím jeho tvorby se do Amazonie mohou vypravit i návštěvníci Topičova salonu. Možnost mají do 5. ledna.