Grammy nominují v rytmu rapu

Nominace na Grammy ovládl rap (zdroj: ČT24)

Nominacím na ceny Grammy za rok 2017 vévodí rap a R&B. Hudební ekvivalent Oscarů oznámí vítěze více než osmdesáti kategorií koncem ledna.

Největší šance na Grammy podle počtu nominací mají rappeři Jay-Z a Kendrick Lamar, který ovládl už ceny udělované za rok 2015. Letos u fanoušků i u kritiků boduje především skladbou Humble z alba Damn. Loni byli při udělování Grammy nejúspěšnější britská zpěvačka Adele a také David Bowie, jemuž se posmrtně dostalo ocenění za album Blackstar.

Deskou roku se vedle Lamarovy nahrávky můžou stát také alba dalších amerických rapperů: 4:44 od Jay-Z a Awaken, My Love! od Gambina. Doplňuje je novozélandská písničkářka Lorde a její Melodrama a R&B zpěvák Bruno Mars s počinem 24K Magic.

Ceny Grammy mají dohromady více než osm desítek kategorií. Vzhledem k jejich počtu budou 28. ledna v New Yorku předány jen čtyři hlavní ceny, a to za album, nahrávku a píseň roku a také pro nejlepšího nového umělce. Tím mohou být vyhlášeni další R&B zpěvák Khalid nebo americká zpěvačka Julia Michaelsová.