Bang! Divadlo Letí se strefuje do současného světa

Divadlo Letí se strefuje do současného světa (zdroj: ČT24)

Uprchlická krize, terorismus a populismus jsou hlavními tématy hry Bang, kterou nově uvádí Divadlo Letí v pražské Vile Štvanice. Německý dramatik Marius von Mayenburg vytvořil grotesku o nešvarech současné doby.

Hlavní hrdina Ralf Bang je typickou ukázkou tyrana u moci, přestože je mu teprve pět let. Je sebestředný, sobecký, rasistický a sexistický; slušnost s tolerancí jsou proti němu slabý soupeř. Chová se podobně dětinsky jako celá řada politiků, kteří svět vedli nebo vedou.

„Je vlastně konglomerátem veškerých diktátorů a jejich nectností,“ potvrzuje představitel Ralfa Tomáš Kobr.

Alergická reakce

Mayenburg označuje hru jako alergickou reakci na všechno, co se v současném světě děje. „Pro mě je nejsilnější, že se na věci dívá s humorem, který je sarkastický, hodně politicky nekorektní, ale právě proto účinný a přesný,“ domnívá se režisér Marián Amsler. 

Hra až krutě komediálním způsobem upozorňuje na problém laciných a jednoduchých řešení a varuje, kam až může vést benevolentní výchova.

„Veškeré nešvary vládnutí a moci, které historie zná, se neustále opakují,“ obává se Tomáš Kobr. Opakuje se i novinka Divadla Letí, Bang do konce roku stačí uvést ještě 8. prosince.

Vydáno pod