Veřejný prostor opravdu pro veřejnost. 60 inspirací představuje výstava

Tuzemské radnice i obyvatele stále více zajímá péče o veřejný prostor. Úprava náměstí, parků i umisťování pomníků a dalších děl významně přispívá ke kvalitnímu životu ve městech. Příklady nejlepších řešení z celé republiky předkládá aktuální výstava pražské Galerie Jaroslava Fragnera.

Projekt Veřejný prostor CZ / Krajina města představuje výběr šedesáti realizací. Například novou čtvrť v bývalém průmyslovém areálu v Ostravě-Vítkovicích, nový hřbitov v rychle se rozrůstajících Dolních Břežanech nebo revitalizace ostrova Santos v Sušici.

„Například piazzetta u Národního divadla se do povědomí lidí zapsala jako atraktivní veřejný prostor. Člověk má pocit, že když se dějě něco ve společnosti, měl by se jít podívat na piazzettu, jestli se tam k tomu něco neodehrálo,“ poznamenává kurátor Petr Kratochvíl.

„Na veřejném prostoru jsou nejzajímavější lidé,“ domnívá se Kratochvíl. „Spíše jde o sdílený prostor, protože veřejnost jej musí užívat,“ míní ředitel galerie Dan Merta. „A je na urbanistech, krajinářských architektech, umělcích a především politicích vytvořit podmínky, aby veřejné prostory byly opravdu pro veřejnost.“

Chceme ukázat možnosti, jak umělci s architekty a krajináři mohou vstupovat do veřejného prostoru tak, aby představili diferencovanost uměleckého přístupu v současnosti.
Dan Merta
Ředitel Galerie Jaroslava Fragnera

Veřejný prostor prostě k pomilování

Různou úroveň zásahů do prostředí českých měst glosuje i několik uměleckých instalací v okolí galerie. Například červený koberec, jehož rozměry odpovídají velikosti rampy, která má být vykopána na Václavském náměstí k podzemním garážím. Plameňák sochaře Pavla Karouse zase pracuje se symbolem kýče. „A umělkyně Lenka Klodová připravila emocionální mapu, kde má každý občan Prahy možnost zakreslit místa, kde se miloval,“ upozornil Merta. 

Šedesát vybraných míst představují do 24. listopadu fotografie, plány i texty odborníků. Výstavu doprovází vydání česko-anglické publikace.