Vladimir 518 - Vyzrálý svéráz, co rapuje o Idiotu v každém z nás

Praha - Výrazná postava české rapové hudby - výtvarník, hudebník a producent Vladimir 518 (vl. jm. Vladimír Brož) – vypustil před několika dny do světa nové album s názvem Idiot. Osahuje upřímnou a dospělou zpověď interpreta, který svůj žánr „idiotsky“ miluje a zároveň si uvědomuje jeho absurdity. Album sbírá pozitivní kritiky a hostuje na něm hned několik muzikantů včetně Jiřího Korna, Michaela Kocába nebo Matěje Rupperta. Deska má za sebou velkolepý křest ve Veletržním paláci. Všestranný umělec ale letos představí také pokračování úspěšného knižního projektu.

Vladimir 518 prakticky spoluvytvářel českou rapovou scénu a hudba v jeho podání zraje spolu s ním. Deska Idiot je plná reflexe a na poměry žánru až překvapivě sebekritická. „Rap je určitým způsobem idiotskej. Je to věc, která je lidmi vnímaná jako velmi primitivní a ta moje deska je hodně o přirozeným primitivismu, kterej v sobě všichni nosíme. Někdo ho má víc zakopanej někde v hloubce, někdo ho má možná až příliš vystrčenej nahoru. Mě zajímá střet tý prapůvodní zvířecí energie a zároveň schopnosti přirozeně a logicky komponovat věci,“ tvrdí hudebník.

Jak už je jeho zvykem, vážnější vyznění textů ve většině nahrávek Vladimir 518 vyvažuje experimentem – se žánry i skladbou hostů, které si sezval. Nechává tak například vzpomenout na roky, kdy jako náctiletý obdivovatel metalu jezdil po koncertech a pořizoval rozhovory s kapelami. Další životní etapu - nesmlouvavý pobyt mezi tvůrci grafitti a „zákon ulice“ - připomene například skladba Město je prales

Kromě tradičního spojení s kolegy z PSH nebo interprety kolem labelu Bigg Boss nezapomněl ani na loňskou spolupráci s kapelou Monkey Business. Právě jejich společné turné hodnotili mnozí jako jeden z nejzajímavějších projektů roku 2012. Spojení svižného funku a nekompromisního rapu má zastoupení i na aktuální albu Idiot. Zajímavého předělání se ve spolupráci s Romanem Holým dočkala například známá píseň Karel nese čaj od Jiřího Korna a Viléma Čoka. Drsné osobní vyznání nabídne vyzdvihovaná Planeta Praha. K ní si raper přizval zpěváka Martina Svátka známého z Navigators.

Úspěšnou kariéru nastartoval Vladimir 518 jako člen známé formace Peneři strýčka Homeboye (PSH). Kapela, která podle kritiků nastavila pozdější podobu českého rapu, prorazila už v roce 2001 deskou Repertoár. Mírně pozměněné trio „otců zakladatelů“ dosud stále vystupuje, každý z nich ale zároveň pracuje na vlastních projektech. Vladimir 518 vydal první sólovou desku 2008. Album Gorila vs. Architekt sklízelo jeden úspěch za druhým. Získal za ni například hudební cenu Anděl nebo zvítězil v anketě časopisu Filter. Vladimir 518 využil svých aktivit v oblasti grafiky nebo street artu a album doprovodil i výtvarným zpracováním.

  • Vladimir 518 zdroj: Fb archiv Vladmira 518 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4266/426502.jpg
  • Vladimir 518 / Kmeny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3077/307620.jpg
  • Vladimir 518 / Kmeny zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3077/307617.jpg
  • Vladimir 518 / Kmeny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3077/307618.jpg

Už u křtu své prvotiny zaujal tím, jak jej zpracoval do pečlivě synchronizované audiovizuální show. Podobný postup zvolil i u páteční prezentace Idiota v podzemí pražského Veletržního paláce. Zná český rap důvěrné od jeho počátků a ví, že fanoušci už chtějí na koncertech vidět víc než jen rapera stojícího na podiu. „Nejenom, že je to o muzice a o textech, ale i o vizuálech, které jsou tvořený videem, laserem nebo neonama,“ říká. Pro fanoušky připravil kvůli menší kapacitě sálu dvojitý koncert plný stylizovaného pozadí, světelných efektů – vše navíc doprovodila živá kapela.

Výtvarné projekty Vladimira 518 se ale neomezují pouze na scénografii nebo tvorbu videoklipů. Vydal několik knih o komiksu nebo grafitti. Předloni se zviditelnil také spoluautorstvím knihy Kmeny, která zachycuje vizuální svébytnost městských komunit a subkultur. Kmeny získaly druhé místo v soutěži Nejkrásnější česká kniha. Na podzim připravuje Vladimir 518 pokračování publikace. Použije stejný koncept – moderní prostředí velkoměsta ale zamění za reálie 70. a 80. let v Československu.

Vydáno pod