Jihočeské divadlo plní český sen. Kope tunel na Jadran

Hra Čechomoří zahajuje v Jihočeském divadle Český rok (zdroj: ČT24)

Blížící se oslavy sta let od vzniku Československa připomíná řada akcí. Jihočeské divadlo se k výročí připojilo trochu netradičně – ne připomínkou toho, co český národ dokázal, ale jeho nenaplněných snů. Konkrétně snu o moři, k němuž se pokoušel různými způsoby dostat.

Inscenace Čechomoří vychází ze snů a tužeb, protože podle tvůrců je na začátku každého velkého objevu nebo zážitku právě sen. „Dva měsíce jsme s herci chodili po našich známých, rodinách i se ptali náhodných kolemjdoucích, aby nám svěřili, o čem sní, co jsou jejich životní přání,“ upřesnil režisér autorského představení Janek Lesák.

K největším snům patří právě neexistující moře. „Zjistili jsme, že od dob husitů se neustále opakují projekty, které se různými bizarními způsoby snaží získat Čechům moře,“ uvedl režisér. Ze všech nápadů si pro dramatizaci vybral projekt inženýra Karla Žlábka, který v 70. letech navrhoval propojit jih Čech s Jaderským mořem.

Čechomoří
Zdroj: Petr Zikmund/Jihočeské divadlo

Převážně podzemní železniční tunel měl vést z Českých Budějovic. Cesta by končila na mořském ostrově Adriaport, který by vznikl z materiálu vykopaného hloubením tunelu. „Kdyby se šlo dostat z Malého divadla za dvě hodiny k moři, to by bylo krásné,“ představuje si Lesák. Projekt měl být podle původních plánů hotov v roce 2020.

Cestou k moři začíná Český rok

Ostrov se měl stát majetkem československého státu. Spolu s Lesákem si takovou možnost může představovat od 28. října i publikum jihočeské scény.

Čechomoří
Zdroj: Petr Zikmund/Jihočeské divadlo

Čechomoří je první inscenací z cyklu Český rok. Další hra bude určena pro nejmenší diváky, představí jim české dějiny v podobě legendy o Bruncvíkovi, inscenace příští sezony se pak budou věnovat především tématu demokracie.