Předsudky v Národním divadle? Ne, jsme v pohodě

Novinkou Nové scény je hra Jsme v pohodě (zdroj: ČT24)

Jsme v pohodě, tvrdí aktéři stejnojmenné hry, kterou nově uvádí Nová scéna Národního divadla. Režisér Braňo Holiček v české premiéře připravil inscenaci amerického dramatika Paula Rudnicka o předsudcích.

Lucie Juřičková vypráví příběh Heleny, zřejmě nejtolerantnější matky všech dob. Její dcera je lesba, jeden syn transsexuál a druhý sadomasochista. Hra zkoumá, co je vlastně normálnost a také pojednává o míře respektu k druhým. „Je na hranici mezi velkou hrůzou a velkou legrací,“ říká Lucie Juřičková. 

„Už od autora je znát velká nadsázka a my jsme ji ještě přidávali, co to jen šlo,“ potvrzuje režisér Braňo Holiček. Inscenace je především poselstvím o naději: když budeme tolerantní k druhým, budeme v pohodě.

První část hry má formu stand-up výstupů. Svěřuje se v nich třeba Barbara (Jana Boušková), která se po smrti svého syna maniakálně upnula k ručním pracím. „Dodržujeme opravdu stand-upová pravidla: jeden herec, mikrofon, minimální rekvizita a divák,“ doplnil Holiček.

Paul Rudnick je autorem několika úspěšných divadelních dramat a také filmových scénářů, například ke snímkům Stepfordské paničky a Adamsova rodina 2. Hra, kterou nyní uvádí Národní divadlo, měla premiéru před devíti lety v New Yorku pod názvem The New Century. Nová scéna ji do konce roku uvede ještě čtyřikrát.