Městská divadla pražská povede Přibyl. S novým ředitelem se vrací stará Komedie

Městská divadla pražská mají nového ředitele (zdroj: ČT24)

Městská divadla pražská nově povede Daniel Přibyl – někdejší umělecký šéf kladenského souboru a dramaturg Nové scény Národního divadla. Rozhodli tak pražští radní, kteří dali na doporučení výběrové komise. Ta ohodnotila jeho projekt jako nejlepší už na konci srpna. Součástí Městských divadel pražských se definitivně stane i divadlo Komedie.

Pražští radní dali na doporučení výběrové komise ze srpna tohoto roku a rozhodli o tom, že novým ředitel Městských divadel pražských bude Daniel Přibyl. Místo dosavadních dvou scén – ABC a Rokoka – povede tři. Přibyl ve své koncepci i radní počítají s tím, že součástí městských divadel se stane také Divadlo Komedie. 

Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči. Ani dosavadní ředitel Ondřej Zajíc ani odcházející umělecký šéf Divadla Husa na provázku ale neuspěli. Výběrovou komisi zaujal umělecký vedoucí divadla v Kladně a dramaturg Nové scény Národního divadla Daniel Přibyl. 

Scénu ABC vidí jako místo pro uvádění světových a českých dramatiků, v Rokoku plánuje částečný návrat k předválečnému šantánu a kabaretu. 

Důležitým rysem mojí koncepce je společenská angažovanost naší tvorby. To neznamená, že bychom dělali nějakou agitaci. Chceme hlavně reflektovat to, co se děje ve společnosti, a to, co se děje ve městě, jehož jsme součástí.
Daniel Přibyl
nový ředitel Městských divadel pražských

Nový ředitel nastoupí od ledna, přímé řízení však převezme až od příští divadelní sezony. Městská divadla pražská dostanou také nového uměleckého šéfa. Tím byl vybrán Michal Dočekal, který na stejné pozici působil dvanáct let v Národním divadle.

Komedie potřebuje rekonstrukci

Rada hlavního města rozhodla také o tom, že se příspěvkové organizace Městská divadla pražská vrátí do podoby, kterou měla až do roku 2002. Scény ABC a Rokoko tak doplní i Divadlo Komedie, jehož slavné časy jsou spojeny především s působením Pražského komorního divadla. Soubor pod vedením režiséra Dušana Davida Pařízka před pěti lety ale scénu opustil, po neshodách s pražským magistrátem kvůli financování.

To je teď podle pražského radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalice) zajištěno. „V rozpočtu na příští rok je něco kolem šedesáti milionů korun na scénu ABC a scénu Rokoko dohromady a k tomu máme v rezervě připraveno osm až deset milionů pro Divadlo Komedie,“ uvedl.

Divadlo Komedie
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Momentálně v Komedii hraje Divadlo Na Zábradlí, které zde našlo dočasný azyl kvůli rekonstrukci svých prostor. Zpátky na svou scénu se stěhuje koncem října. Ve správě Městských divadel pražských by se Komedie měla stát prostorem pro prezentaci regionálních souborů a mezinárodních projektů. Podporovat chce také mladé umělce. 

Podle Wolfa je ale nutná rekonstrukce budovy. Divadlo sídlí v objektu, vlastněném Generálním finančním ředitelstvím, s nímž se městská divadla řadu let přou. V budově jsou nevyhovující rozvody, elektrotechnika i protipožární ochrana. Město je ochotno jednat o tom, že opravy zaplatí. Pokud se dohoda nepodaří, Komedii místo premiér čeká pravděpodobně uzavření. Divadelní produkce v objektu je možná jen na základě dočasných povolení, které Praha zajistila. Podle Wolfa není jisté, že se je podaří prodloužit.