Není Neruda jako Neruda. Chilský básník se vrací do Čech

Do kin vstupuje film o Pablu Nerudovi (zdroj: ČT24)

Básník pronásledovaný režimem a policií, který se stal symbolem svobody i literární legendou. Život Pabla Nerudy popisuje nový snímek režiséra Pabla Larraína. Životopisné drama, které se pohybuje mezi skutečným příběhem a poezií, se odehrává v Santiagu roku 1948, kdy se naplno rozhořela studená válka.

Pablo Neruda má mimo jiné sochu v pražských Košířích, s Čechami je totiž jeho život spojen. Pseudonym místo vlastního jména Ricardo Basoalto si vybral zčásti podle francouzského básníka Paula Verlainea a zčásti podle českého prozaika Jana Nerudy. Do Československa se podíval i osobně v padesátých letech a návštěva ho inspirovala k básni Pražský rozhovor.

Jako kočka a myš

Do Čech se nyní zase vrací - jako filmový hrdina v tuzemských kinech. V roli básníka a levicového politika se představuje komik Luis Gnecco. Nerudův příběh se začíná odvíjet od doby, kdy zastává funkci senátora. Při jednom z projevů kritizuje prezidenta Gonzálese Videlu a obviní chilskou vládu ze zrady komunistické strany. Hrozí mu proto uvěznění, musí se měsíce skrývat u přátel, aby se vyhnul zatčení. Tím je pověřen policista, jehož si zahrál Gael García Bernal.

„Je to jako film o filmech. O policistovi, který honí básníka. Podobá se to noirovým filmům ze 40. a 50. let, hře kočky s myší, road movie nebo i černé komedii či westernu. Ústředním motivem je však hlavně láska a poezie,“ popsal snímek režisér Pablo Larraín.

V českých kinech byl nedávno uveden i další jeho titul inspirovaný skutečnou osobností - Jackie Kennedyovou (přečtěte si recenzi). Snímek s Natalií Portmanovou v hlavní roli získal řadu ocenění včetně nominací na Oscara. 

Stejně jako žena prezidenta Kennedyho i Pablo Neruda se inspirací pro filmové tvůrce stává opakovaně. Objevil se například v komediálním snímku Pošťák (1994), kde ho představoval Philippe Noiret.