Na návštěvě u Jestřába. Skautská nadace otevírá byt Jaroslava Foglara

Skautská nadace zve do bytu Jaroslava Foglara (zdroj: ČT24)

Byt spisovatele Jaroslava Foglara bude od podzimu přístupný jeho fanouškům. Umožní to Skautská nadace, která ho převzala do svého vlastnictví. Autor legendárních Rychlých šípů se na pražský Žižkov přistěhoval koncem sedmdesátých let minulého století.

Když spisovatel Jaroslav Foglar v roce 1999 zemřel, byl kvůli právním nejasnostem jeho byt na Žižkově úředně zapečetěn. Téměř osmnáct let pak trvalo, než se ho znovu podařilo odemknout novému vlastníkovi, jímž se stala Skautská nadace Jaroslava Foglara.

Skautská nadace nechce dělat z Foglarova bytu muzeum. Po prázdninách ho ale bude příležitostně otevírat zájemcům. Prohlídky budou organizovány ve skupinách podle možností nadace a účastníků, kteří projeví zájem na webových stránkách.

Svůj rozsáhlý archiv předal Foglar ještě za svého života Památníku národního písemnictví. „K dnešnímu dni obsahuje 290 kartonů, které zabírají 29 metrů. A obsahují veškeré dochované doklady, korespondenci přijatou i odeslanou, rukopisy, pracovní materiály,“ ukazuje rozměrné krabice archivář Památníku Petr Kotyk.

Část odkázaných písemností však Památníku ještě chybí, zůstaly s dalšími věcmi právě ve spisovatelově bytě. „Protože ten byt je poměrně malý, tak jsme dokumenty převezli do jiných prostor Junáka. Teď ten materiál třídíme,“ uvedl předseda Skautské nadace Tomáš Šídlo.

Příjmy z autorských práv půjdou na nové skautské klubovny

Nadace zatím podepsala smlouvu s agenturou Dilia, která pro ni bude spravovat práva k užití Foglarova díla v divadle, filmu nebo televizi. Jako jedna z prvních nových adaptací Foglarových příběhů vznikne inscenace Záhada hlavolamu v říjnu v Divadle Minor.

„Divadelní a filmoví umělci nyní znovu dostávají možnost užít při své tvorbě silné příběhy Jaroslava Foglara. Bezprostřední ohlas umělecké obce je velký, jako první uvede adaptaci Foglarových Stínadel pražské Divadlo Minor, a to již v říjnu tohoto roku,“ uvedl ředitel agentury Jiří Srstka.

Dilia bude nadaci poskytovat také poradenství při správě Foglarových práv pro užití v psané literatuře. Nadace uvedla, že příjmy z autorských práv bude distribuovat skautským oddílům v celé republice například na opravy a výstavbu skautských kluboven a na další aktivity, tak jak si to sám spisovatel za svého života přál.

Za Foglarem na Sázavu

Fanoušci Foglara mohou vyrazit na výlet i na další místa. V nově opravených prostorách hradu v Ledči nad Sázavou se v červnu otevřelo Muzeum Jaroslava Foglara. Lidé tam najdou fotografie z nejrůznějších životních období autora legendárních Rychlých šípů, časopisy, knihy a tábornické potřeby včetně připomenutí skautingu na Ledečsku.

Spisovatel a propagátor skautingu Jaroslav Foglar ovlivnil svými příběhy plnými dobrodružství a přátelství několik generací chlapců. Do řad skautského hnutí vstoupil na počátku 20. let minulého století a o několik let později se Jestřáb, jak zněla Foglarova přezdívka, ujal vedení pražského skautského oddílu Dvojka. Přestože nesměl dlouho publikovat, počet výtisků jeho téměř třiceti románů překročil milion kusů.