Filmová upoutávka týdne: Dafoe je přísný manažer motelu. Rozjíveným dětem ale radost nezkazí

Po Transdarince, která sledovala příběh transsexuálky, přichází nezávislý americký tvůrce Sean Baker s novým filmem The Florida Project, jehož protagonistky jsou sice malé děti, ale sociální rozměr neopustil. Ukazuje širokou škálu odstínů dětství.

Sean Baker na sebe výrazně upozornil před dvěma lety s filmem Transdarinka. Komediální drama vyčnívalo hned z několika důvodů – jednak z hlediska ústřední postavy, kterou byla transsexuálka, jednak z technického hlediska – film byl natočen na mobilní telefon. Ohlas měl snímek i v tuzemsku. Na filmovém festivalu v Karlových Varech získal Cenu fóra nezávislých.

Po dvou letech uvádí Baker nové dílo, a i když podle první upoutávky vypadá bezstarostněji jako obraz rozdováděných dětských let, pod řadou komických scén je znát, že se odehrává i drama vyplývající z neutěšené životní situace rodiny, která si sotva může dovolit ubytování ve floridském motelu, který se nachází jen kousek od zábavního parku Disney World na Floridě.

Premiéru si film odbyl v Cannes a dočkal se nadšených ohlasů. Průměrné hodnocení dosavadních recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes dosahuje skoro devadesáti procent. Tim Grierson ze Screen Daily napsal, že je to „srdceryvné a pravdivé“, a Donald Clarke z The Irish Times uvedl, že je film „odsouzen k tomu, aby se na něj pamatovalo jako na jeden z nejlepších filmů o dětství“.

Kritici si všímají i herců. Vyzdvihují výkon Brooklynn Princeové, která ztvárnila ústřední holčičku, ale oceňují i nejznámější tvář celého projektu Willema Dafoea, který prý předvádí „jeden ze svých nejdojemnějších výkonů“. Ve filmu ztvárnil majitele motelu, který vystupuje částečně jako otcovská figura. Na Dafoea ve většině filmů zbývají vedlejší role, u diváků je asi nejznámější jeho ztvárnění padoucha Normana Osborna v prvních spider-manovských filmech Sama Raimiho. Mezi jeho nejvýraznější roli se ale počítá ztvárnění Ježíše Krista v Posledním pokušení Krista od Martina Scorseseho.

Nepřehlédněte: Adept na Zlatou palmu od tvůrce Humra

Řecký tvůrce Yorgos Lanthimos se svými filmy znepokojuje diváky a zároveň nemá problém získávat s nimi na festivalech vedlejší ceny. Už v roce 2009 jeho Špičák získal cenu Un Certain Regard v Cannes, o šest let později zde uspěl Humr, který získal Cenu poroty a letos bylo jeho Zabití posvátného jelena oceněno za scénář. Ve filmu opět spolupracoval s Colinem Farrellem a čeští diváci budou moci mysteriózní thriller ochutnat v listopadu.