Filmová upoutávka týdne: Ó matko! Režisér Černé labutě bude strašit hvězdu Hunger Games

Po biblickém eposu Noe se svérázný americký autor Darren Aronofsky vrací k žánru komorního psychologického thrilleru, který mu vynesl slávu už se snímkem Requiem za sen, ale i v nedávné Černé labuti. Krušné chvíle bude tentokrát zažívat Jennifer Lawrencová, hvězda sérií jako Hunger Games a X-Men. V českých kinech se bude hrát od 19. října.

Darren Aronofsky se na přelomu tisíciletí vyprofiloval jako jeden z nejvýraznějších nezávislých tvůrců americké kinematografie. V roce 1998 se uvedl černobílým mysteriózním thrillerem Pí o geniálním matematikovi, věhlas mu pak zajistil film Requiem za sen z roku 2000, který dodnes platí za nejpřesvědčivější argument proti drogám. Film se však netočil jenom kolem látek jako heroin, ale pojednával o závislostech všeho druhu a jejich zhoubných dopadech na lidi a jejich vztahy.

Darren Aronofsky
Zdroj: Reuters/Stefanie Loos

Čekání na další projekt se pak protáhlo. Aronofsky se totiž pustil do Fontány, která měla původně být poměrně drahým velkofilmem, ale nakonec si musel režisér poradit s mnohem menším rozpočtem. Přesto jde o ambiciózní spirituální snímek překlenující tři časové roviny od minulosti po budoucnost a vycházející z mayské mytologie. U diváků nenašel úplně porozumění – celosvětové tržby činily jenom patnáct milionů dolarů.

S dalším filmem se tak musel uskromnit. Komorní sportovní drama Wrestler přitom nakonec utržilo více. Následoval úspěšný psychothriller Černá labuť (Aronofského jediná nominace na Oscara za režii) a po něm další pokus o spirituální velkofilm – tentokrát jako biblická adaptace o největší potopě a jedné arše plné zvířat.

Tajemství matky

Film Noe možná nebyl takovým neúspěchem jako Fontána, uznání ale nepřinesl, a po třech letech se tak režisér vrací k žánru, který mu většinou sedne nejlépe. Jaká bude konkrétní zápletka filmu Matka!, není zatím zřejmé. Oficiální synopse pochopitelně mlží a podobně je na tom i první trailer, ze kterého je pouze zřejmé, že do společného života dvou lidí, které ztvárnili Jennifer Lawrencová a Javier Bardem, vstoupí nečekaná návštěva, ale podstata bude nejspíš složitější a přesahovat do paranormální roviny. V Benátkách bude film bojovat o Zlatého lva. Na tomto festivalu už v minulosti režisér uspěl s Wrestlerem.

Pro Lawrencovou v hlavní roli by pak film mohl znamenat další oscarovou nominaci. Přestože herečka za několik dnů oslaví teprve 27. narozeniny, sesbírala už za svou kariéru čtyři oscarové nominace, z nichž jednu skutečně proměnila ve zlatou sošku.

Aronofského filmy totiž vždy byly velkou příležitostí pro herce, protože si od nich žádají vyčerpávající výkon, který testuje jejich fyzické i duševní schopnosti. Requiem za sen znamenalo nominaci pro Ellen Burstynovou, Wrestler přinesl šanci pro Mickeyho Rourka a Černá labuť testovala herecké limity Natalie Portmanové tak výrazně, že z toho nakonec bylo i oscarové ocenění.