Filmová upoutávka týdne: Hvězdní pasažéři zažili nepříjemné probuzení. Čelí 90 letům ve vesmíru

Jedny z největších hvězd v současném Hollywoodu se sešly ve společném sci-fi projektu. Chris Pratt, který se objevil v ústředních úlohách filmů Jurský svět a Strážci galaxie, a Jennifer Lawrencová, která si zahrála v úspěšných sériích Hunger Games a X-Men, se ve filmu Pasažéři ocitnou ve svízelné situaci uprostřed jedné vesmírné cesty. Do českých kin mají dorazit začátkem příštího roku.

Ještě devadesát let měli Jim a Aurora putovat hvězdným prostor, než by spolu se zbytkem posádky doputovali k cílové planetě. Jako všichni ostatní by při této dlouhé cestě byli v hybernační kóji, která řeší problém se stárnutím organismu. Na nové planetě měli začít nový život. Místo toho musí čelit skutečnosti, že se z důvodů nějaké poruchy probudili. Možná jim nezbývá než se smířit s možností, že svůj život prožijí osaměle na palubě hvězdné lodi.

Norský režisér Morten Tyldum se už zvládl etablovat v americkém filmovém průmyslu. Jeho vstupenkou mezi známé režiséry byla nejspíš adaptace jednoho z kriminálních románů Jo Nesba Lovci hlav, kterou uvedl v roce 2011. Před dvěma roky pak se svým prvním americkým filmem zamířil rovnou mezi hlavní adepty na oscarové ocenění. Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightleyovou se vrátil k historické osobnosti kryptoanalytika Alana Turinga, který v době druhé světové války dokázal prolomit kód německého šifrovacího stroje.

Teď se pustil do ambiciózního projektu v rámci žánru sci-fi, který natočil podle scénáře Jona Spaihtse. Ten má s fantaskním žánrem zkušenost. Je podepsán pod katastrofickou Černou hodinou a také vytvořil první verzi scénáře Promethea Ridleyho Scotta, než se do projektu zapojil Damon Lindelof. Podle upoutávky sice film Pasažéři využije osamění ústředních dvou postav pro rozvíjení romantického vztahu, zřejmě se ale rozvine i v epičtější podívanou, jak se budou postavy snažit něco dělat s trudnomyslnou situací.