Jan P. Muchow nepatří k samotářům, filmovou hudbu nenechává ve stínu

Jan P. Muchow rekapituluje filmovou hudbu (zdroj: ČT24)

Jeho rukopis nese celá řada českých filmů a seriálů, které vznikly od konce devadesátých let. Uznávaný hudebník Jan P. Muchow vydává retrospektivu ze svých filmových skladeb – a některé zahraje s kapelou The Antagonists naživo také v srpnu na festivalu v Poděbradech.

Chtěl prý být fotbalistou, kdyby se lépe učil, ale nevyšlo to. Místo toho se stal úspěšným skladatelem a hudebníkem. V prvním filmu, pro který dělal hudbu, ho ale paradoxně proslavil herecký výkon. Snímek Šeptej z něj udělal symbol devadesátek. A chytly se i chytlavé písně od kapely Colorfactory.

Šeptej byl celovečerním filmovým debutem i pro režiséra Davida Ondříčka. Ten Muchowa přizval také k dalším svým filmům, včetně bez nadsázky kultovních Samotářů. Se svou skupinou The Ecstasy Of Saint Theresa pro film nahrál mimo jiné skladbu For That Moment.

Ve filmu se ale objevil  jako kytarista fiktivní kapely Fake Dead. Nejznámější písní ze soundtracku se stal Lucky Boy. „Říkal jsem si: je to blbost, ale tak to tam dám, když mě to napadlo,“ nepředpokládal prý Muchow takový úspěch.

Za Samotáře byl nominován na Českého lva. Prestižní sošky si dosud odnesl čtyři: za snímky Jedna ruka netleská, Grandhotel, Ve stínu a Krásno. „Metodou pokus omyl se snažím vyprávět emoční příběh filmu, protože hudba je nástroj k vyprávění emocí,“ říká o skládání filmové hudby. Za dvacet let se podílel na třiceti snímcích a na řadě seriálů. Naposledy mohli diváci jeho skladby slyšet v pásmu Břetislava Pojara Pojar dětem, v komedii Instalatér z Tuchlovic a v diváckém hitu Teorie tygra.

Filmovou hudbu, jejímž je autorem, představí 25. srpna na festivalu Soundtrack Poděbrady. K němu a kapele The Antagonists se připojí Komorní filharmonie Pardubice.