Martin Hilský znovu vydal Modernisty

Martin Hilský o Modernistech (zdroj: ČT24)

T. S. Eliot, James Joyce, Virginia Woolfová a D. H. Lawrence. Čtyři výrazné osobnosti anglické moderní literatury popsal před více než dvěma dekádami Martin Hilský. Kniha esejí Modernisté se nyní dočkala reedice. Hilský publikaci představil krátce v rozhovoru pro Události v kultuře, mluvit o ní bude také v sobotu na festivalu Colours of Ostrava na diskusním fóru. Téma: Od Shakespeara k modernismu.

Jakými úpravami kniha před novým vydáním prošla?

Dohodli jsme se s redaktorem Petrem Onuferem, že knížka zůstane tak, jak byla napsaná – s jedinou výjimkou, to jest, že v ní bude vynechán poslední esej o postmodernismu, což bylo tehdy velmi takové aktuální téma. Tento esej byl napsán velmi atypicky a oba dva jsme se rozhodli ho nepoužít. Jinak texty zůstaly v podstatě beze změn, doplnil jsem jen nové překladatele anglickým modernistům, aby byly citovány i věci, které vyšly i během doby po prvním vydání. 

Jak blízko vlastně mají čeští čtenáři k moderní anglické literatuře?

Řekl bych, že velmi. Například Virginia Woolfová pro mnoho lidí u nás, včetně spisovatelů, mnoho znamená. Totéž platí ještě ve větší míře o Jamesi Joyceovi. Je to náročnější autor, ale díky skvělému překladu Aloyse Skoumala je u nás dnes známý a hlavně jeho Odysseus si našel spoustu českých čtenářů.