Divadlo v Moskvě stáhlo balet o Nurejevovi. Údajně kvůli propagaci homosexuality

Divadlo v Moskvě stáhlo balet o slavném Nurejevovi (zdroj: ČT24)

Slavné moskevské Velké divadlo (Bolšoj těatr) těsně před premiérou stáhlo z programu očekávaný balet o Rudolfu Nurejevovi, ikonickém ruském tanečníkovi dvacátého století. Podle médií je důvodem to, že Nurejev byl homosexuál a propagaci této sexuální orientace zakazuje v zemi kontroverzní zákon. Vedení divadla tvrdí, že představení se nestihlo v daném termínu dozkoušet.

Podle divadelních kritiků mohlo jít o vrchol letošní sezony ve slavném Velkém divadle. Na balet o životě legendárního tanečníka Rudolfa Nurejeva čekal celý umělecký svět a hlediště bylo vyprodané do posledního místa. Pouhé dva dny před premiérou divadlo oznámilo, že se místo Nurejeva bude hrát náhradní představení.

Oficiálním důvodem zrušené premiéry jsou údajné nedostatky při poslední zkoušce. Podle zpravodajské agentury TASS, která cituje zdroje blízké ministerstvu kultury, však existuje podezření, že hru nechal zrušit přímo Vladimir Medinský, ruský ministr kultury. Podle ministerstva mělo být chystané představení v rozporu s ruským zákonem o ochraně mladistvých před homosexuální propagandou.

Rudolf Nurejev
Zdroj: ČTK/ZUMA//Keystone Pictures USA

Sporný zákon platí v zemi už čtyři roky, podle červnového verdiktu Evropského soudu pro lidská práva je ale diskriminační. Ruské ministerstvo kultury nedávno omezilo přístupnost pohádky Kráska a zvíře, protože v ní vystupuje homosexuální postava.

Ředitel Velkého divadla Vladimir Urin odmítl, že balet zrušil na pokyn ministra kultury. Premiéra byla podle něj pouze odložena na pozdější datum, protože se nestihla adekvátně dozkoušet.

Nurejev roku 1961 emigroval

Rudolf Nurejev se narodil na ruské Sibiři a po absolvování renomované baletní školy v Leningradě v roce 1958 byl v tamním Kirovově divadle opery a baletu okamžitě angažován jako sólista. V létě 1961 se během turné ve Francii rozhodl, že se domů už nevrátí.

Svým uměním pak okouzloval milovníky baletu po celém světě, jako oblíbený partner britské primabaleríny Margot Fonteynové se stal hvězdou Královského baletu v Londýně. V roce 1982 získal rakouské státní občanství a o rok později se stal šéfem baletu pařížské opery. Zemřel v nedožitých 55 letech roku 1993 na prestižní pařížské klinice na AIDS.

Velké divadlo v Moskvě je proslulé nejen vysokou kulturou ale také různými skandály. Největší krize je spojená s případem tehdejšího šéfa baletu Sergeje Filina, který se v lednu 2013 stal obětí útoku kyselinou, po němž málem oslepl. Maskovaným útočníkem byl Jurij Zaruckij, muž, kterého si najal jeden ze sólistů baletu.