Diskuse v přímém přenosu aneb Buďte s námi v Jednom světě

Bojíte se snášet? ptá se patnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Netolerance je nejen tématem promítaných snímků, ale také doprovodných panelových debat. Většinu z nich - celkem sedm - můžete v přímém přenosu (a posléze i ze záznamu) sledovat také na webu ČT24.

Jeden svět se v Praze koná od 4. do 13. března, poté se přesune do dalších 40 měst v České republice. Web ČT24 zprostředkuje živě debaty z pražské části festivalu. Které to jsou?

LIDSKÁ PRÁVA UTOPENÁ V ROPĚ (6. března). Evropská unie sice zdůrazňuje demokratické hodnoty, ale v případě Ázerbájdžánu bohatého na ropu ráda přimhouří oko. Své k tomu řekne letošní držitel ceny Homo Homini z Ázerbájdžánu. Hosté: Intigam Alijev (laureát ocenění Homo Homini), Vugar Gojayev (Human Rights House Baku), Marek Svoboda (ředitel Centra pro demokracii a lidská práva, Člověk v tísni). Moderátor: Jan Fingerland (Český rozhlas).

BYZNYS S DLUHY - VE SPIRÁLE CHUDOBY (7. března). Podle ČSÚ je v současnosti chudobou ohroženo asi 10 procent Čechů. Značný podíl na tom má i předluženost domácností. Na ní se podepisují nejen samotné půjčky, ale i nepřiměřená penále za pozdní splátky a poplatky exekutorům. Hosté: Jiří Dienstbier (senátor, ČSSD), Daniel Hůle (Vedoucí programu Kariérní a Pracovní poradenství, Člověk v tísni), Jiří Prošek (předseda Exekutorské komory ČR), Petra Slunéčková (právní oddělení úvěrové společnosti Cetelem). Moderátor: Martin Kovalčík (Člověk v tísni).

VSTANOU NOVÍ POLITICI? (8. března). I když volby přinesou nové politické tváře, brzy všichni znovu skončí ve vyjetých kolejích. Má vůbec občanská společnost šanci dosáhnout radikální obměny své politické reprezentace? Hosté: Matěj Hollan (redaktor oficiálního informačního portálu Statutárního města Brna - Žít Brno, předseda o.s. Brnění), Jana Kavková (ředitelka, Fórum 50 %), Tom Nicholson (anglicko-kanadský novinář, autor knihy o kauze Gorila). Moderátor: Luboš Palata (Lidové noviny).

SÝRIE 2013 - JAK DÁL? (9. března). V roce 2011 svitla naděje, že se Sýrie vydá demokratickou cestou. Místo toho propukla občanská válka a zemí zmítá humanitární krize. Pracovníci Člověka v tísni přivážejí svědectví přímo z místa děje. Hosté: Jitka Škovránková (Člověk v tísni), Andar Shaker (aktivista, podílí se na humanitární pomoc Sýrii). Moderátor: Tomáš Lindner (Respekt).

CELEBRITY PRO CHARITU? (10. března). Bono Vox, Lucie Bílá – celebrity, které přitahují ohromnou pozornost světové a české veřejnosti k charitativní a rozvojové pomoci. Jsou známé tváře pro neziskovky efektivní pomocí, nebo přinášejí i rizika? Hosté: Klára Gajdušková (předsedkyně Nadace České spořitelny), Pavla Gomba (ředitelka, Český výbor pro UNICEF), Tomáš Vyhnálek (fundraiser, Člověk v tísni). Moderátor: Lucie Kavanová (Respekt).

PENÍZE, NEBO ŽIVOT (12. března). Při rozhodování lékaře o způsobu léčby pacienta vstupuje do hry třetí hráč – farmaceutické firmy. Stal se pacient obětí systému, v němž se do popředí dostává zisk? Anebo je každý z nás za své zdraví a léky, které si nechá předepsat, v první řadě zodpovědný sám? Hosté: Josef Mrázek (Svaz pacientů ČR), Tereza Tara (režisérka). Moderátorka: Hana Čápová (Respekt).

KONEC ÚTOKŮ NA ŽENY? (13. března). Pákistán a Indie zažívají nevídanou vlnu odporu proti násilí na ženách. Blýská se ženám v tradičních společnostech na lepší časy? Hosté: Blanka Knotková Čapková (orientalistka, Metropolitní univerzita Praha, FHS UK Praha), Susanna Hla Hla Soe (ředitelka, Karen Women Action Group Barma).

Debaty budou tlumočeny do češtiny a angličtiny.

Kdy a kde: Všechny panelové debaty se konají ve Francouzském institutu (Štěpánská 35, Praha; čas začátku ve 20:45 je pouze orientační, záleží na stopáži předchozího promítaného filmu.

Web ČT24 umožňuje sledovat debaty z Jednoho světa letos už počtvrté. Záznamy z předešlých ročníků najde na následujícím odkazu:

Více o dalších přenosech, které můžete sledovat na webu ČT24, najdete zde: