Češi chystají na festival ve Varech křížovou výpravu. Připojí se i český neonacista

Reportáž: České filmy na festivalu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival ve Varech odtajnil další část programu 52. ročníku. Po hostech, kteří převezmou Křišťálový glóbus, představuje přehlídka také snímky, které o tuto cenu budou usilovat. Svá želízka má ve festivalovém ohni i česká kinematografie: do hlavní soutěže byl vybrán Křižáček Václava Kadrnky, mezi dokumenty se představí novinka Víta Klusáka Svět podle Daliborka.

Kadrnka před sedmi lety debutoval celovečerním snímkem Osmdesát dopisů, inspirovaných jeho vlastním dětstvím. Zachytil v něm jeden den v komunistickém Československu. Jeho novinka Křižáček je stylisticky vyhraněnou adaptací básně Jaroslava Vrchlického, jejíž námět vychází z legendy o dětské křížové výpravě.

Poetickou filmovou pouť rytíře Bořka (Karel Roden) po stopách jeho syna v HLAVNÍ SOUTĚŽI doplní například slovenský film Čára. Netradiční kriminální thriller režiséra Petera Bebjaka se odehrává na slovensko-ukrajinské hranici krátce před vstupem země do Schengenského prostoru.

Karel Roden při natáčení filmu Křižáček
Zdroj: Mimesis Film

Na festival se také vrátí vítěz 49. ročníku George Ovashvili (Křišťálový glóbus získal za Kukuřičný ostrov). Tentokrát přiváží Chibulu - archetypální příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie. V soutěži bude promítnuta také vztahová studie Arytmie od ruského režiséra Borise Chlebnikova, a to ve světové premiéře. Tu si ve Varech odbude i třeba indická Cesta do Ralangu nebo drama Ptáci zpívají v Kigali o příkořích páchaných za občanské války ve Rwandě.

Soutěž NA VÝCHOD OD ZÁPADU zaplnily převážně autorské debuty. Mezi nimi například dvě díla výrazných ženských filmařek: Marina Stěpanská představí ve filmu Po hlavě silnou generační výpověď o současných mladých Ukrajincích; Mariam Khatchvaniová diváky pak zavede do Gruzie. Český film je zastoupen psychologickým dramatem Absence blízkosti. Komorní snímek je debutem Josefa Tuky. Do hlavní role ženy, která se po nevydařeném vztahu vrací k matce, u níž jednoho dne najde deníky po zesnulém otci, obsadil Janu Plodkovou.

Nina (2017, režie: Juraj Lehotský)
Zdroj: Punkchart Films

Rozpadající se rodinné vztahy řeší i slovensko-české intimní drama Nina. Natočil jej režisér Juraj Lehotský, který se po hraném debutu Zázrak opět vrací k dospívajícím hrdinkám z nefungujících rodin.

DOKUMENTÁRNÍ SOUTĚŽ přinese mimo jiné tři světové premiéry. Jedna z nich patří novince českého dokumentaristy Víta Klusáka. Ve Světě podle Daliborka vytvořil stylizovaný portrét českého neonacisty, který nesnáší svůj život, ale neví, co v něm změnit. Výsledkem je sžíravě absurdní a zároveň mrazivá tragikomedie přibližující radikální světonázor „obyčejných slušných lidí“.

Prvky absurdního humoru slibuje i bláznivá alegorie současné situace ve Španělsku, kterou pod názvem Spousta dětí, opice a zámek uvede Gustavo Salmerón. Světová premiéra ve Varech čeká snímek Další nová zpráva. Britského dokumentaristu Orbana Wallace zajímají novináři, kteří přinášejí zprávy o světových konfliktech a krizích.